ΣΚΕΨΕΙΣ

Έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ο Αυγενάκης…

Έχουμε που έχουμε -ως Έλληνες φίλοι του ποδοσφαίρου- μία τάση προς το παρασκηνιακό, σκεφτείτε να μην έχουμε και αγώνες λόγω μίας έκτακτης συνθήκης όπως ο κορονοϊός. Ε, μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, έρχεται και ο Αυγενάκης με τα πεπραγμένα του και ανάβει η συζήτηση. Και μάλιστα ενώ επικρατούν και συνθήκες πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα μαγιάτικου καύσωνα… Υψηλές θερμοκρασίες, λοιπόν, και ο υφυπουργός Αθλητισμού αντί να «δροσίζει» λειτουργεί ως «καύσιμη ύλη»…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)

Ο κ. Αυγενάκης επιθυμεί να μεταθέσει τις εκλογές της ΕΠΟ. Πρόσχημα βρήκε πολύ εύκολα… Είναι μία απόφαση που γεννοβολάει διάφορες ερμηνείες και προκαλεί πολλαπλές αντιδράσεις. Από τον Χούμπελ έως την Original 21 (βλ. πρόσφατη ανακοίνωσή της). Ενώ υπάρχει και η γνωστή πια πρόθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη για την αποστολή μίας ποδιάς, που δίνει εύθυμο τόνο σε μία κατά τα άλλα πολύ σοβαρή υπόθεση… Το πρόβλημα (και) με τον Αυγενάκη είναι πως ούτε αυτός έχει πείσει πως πολλές ενέργειές του αποσκοπούν στο γενικό καλό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που του προσάπτουν -δικαίως- πολλοί, ανάμεσά τους και η ΑΕΚ, είναι πως παραβιάζει την κοινή συμφωνία των «μεγάλων» του εγχώριου ποδοσφαίρου με την UEFA και τη FIFA για το timing της διεξαγωγής των επερχόμενων εκλογών στην ΕΠΟ.

Ο ίδιος ο Χέρμπερτ Χούμπελ (θυμίζουμε πως είναι ο επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα της UEFA και της FIFA) με δήλωσή του βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, φανερώνοντας και τον τρόπο σκέψης για το θέμα των δύο διεθνών συνομοσπονδιών: «Αναγνωρίζουμε πως κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς και δύσκολης περιόδου που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, οι αποφάσεις ενδεχομένως να πρέπει να προσαρμόζονται, εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΠΟ πρέπει να χειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και ελεύθερη από οποιαδήποτε μορφή αθέμιτης πολιτικής παρέμβασης. Η FIFA και η UEFA θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ΕΠΟ ως ομοσπονδία-μέλος τους, θα συνεχίσουν δε να παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που αναγκάζει τον υφυπουργό να λειτουργήσει έτσι; Κάποιο γινάτι; Κάποια υπόσχεση που έχει δώσει κάπου και η οποία είναι συμβατή με κάποιο συγκεκριμένο ρόλο; Θέλει να καθυστερήσει τις εξελίξεις για να ενισχυθεί στο ενδιάμεσο η θέση π.χ. του Ολυμπιακού; Είναι προφανές πως έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ο Αυγενάκης. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία και για τα ίδια τα μελλούμενα. Σε αυτά που κάνει μπλέκει άσχημα και την κυβέρνηση. Και πραγματικά δεν ξέρει κάποιος κατά πόσο υπάρχει εδώ και καιρό εναρμόνιση όλων των υπολοίπων μελών της με αυτά που κάνει ο Αυγενάκης. Αν υπάρχει, θα το βρει μπροστά της η ίδια η κυβερνώσα παράταξη. Αν όχι, πρέπει σύντομα να απαλλαγεί από εκείνες τις εστίες που βλάπτουν την εικόνα της. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος… Εκτός και αν αντέχει και αυτή να ταυτιστεί πλήρως με τον υφυπουργό και να εντείνει ακόμα περισσότερο την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό.

Η ΑΕΚ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

Αυτή τη στιγμή όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τις προθέσεις της κάθε πλευράς. Είναι το στάδιο των «διερευνητικών ψαξιμάτων»… Αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει. Όμως, η συνέχεια έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και περισσότερη ουσία. Γιατί ο συσχετισμός δύναμης θα καθορίσει τη νέα μορφή του εγχώριου ανταγωνισμού. Με όρους που να απλώνονται στα επόμενα χρόνια. Μία μεγάλη μάχη διεξάγεται, «τα μαχαίρια έχουν βγει από τις θήκες», και όλοι στην ΑΕΚ (που μας ενδιαφέρει πρωτίστως εμάς…) θέλουν να υπάρξει μία κατάληξη συμβατή με τα δικά της συμφέροντα.

Μόνο που η ΑΕΚ σε αντίθεση με άλλους μπορεί να ισχυρίζεται πως το δικό της συμφέρον βλάπτει λιγότερο το γενικό. Γιατί -όπως έχουμε ξαναπεί στο πρόσφατο παρελθόν- η Ένωση φροντίζει να τηρεί τα προσχήματα. Θέλει να κάνει μεν τη δουλειά της, δίχως όμως να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή… Οι φίλοι και υποστηρικτές της θέλουν να έχει η ΑΕΚ μία πολύ καλή ομάδα που δεν θα αδικείται από τους διαιτητές, ενώ ταυτόχρονα κανένας άλλος ανταγωνιστής της να μην έχει αβάντες που θα γέρνουν την πλάστιγγα προς το μέρος του. Η ΑΕΚ παρέμεινε σταθερή σε αυτή τη θέση της. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που άρχισε τα «δικά του κόλπα» και παγίωσε μία κατάσταση που προκάλεσε δικαίως αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια. Μην το ξεχνάμε αυτό. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπορέσει η διοίκηση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ να επαναφέρει στην τάξη όσους πονηρούς ξώκειλαν. Σε μία τέτοια απόπειρα θα έχει τη στήριξη σχεδόν όλων των Ενωσιτών…