ΣΚΕΨΕΙΣ

Πρέπει να φεύγει κάποιος απ’ τη ζωή για να έρχονται κοντά οι οπαδοί;

Ακόμα και οι χειρότεροι εχθροί μπορούν να ενωθούν όταν κάποιος οπαδός φεύγει από τη ζωή, γνωρίζοντας όλοι πως στο πρόσωπό του υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Μάνθο. Ο Ενωσίτης από τον Βύρωνα που ξεκίνησε το ταξίδι για την Original Παραδείσου κατάφερε να ενώσει τους φίλους της ΑΕΚ, με αυτούς του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου και πιθανόν και με άλλους, όπου μπορεί να μην γνωρίζουμε. Ηταν τέτοιο παλικάρι ο Μάνθος που ό,τι ένιωθε το έκανε με σεβασμό πάντα τόσο για τον ίδιο του τον εαυτό όσο και για την ομάδα, αλλά και για τους αντίπαλους οπαδούς.

Μία τέτοια οπαδός ήταν και η Ρενάτα του Πανιωνίου. Η φίλαθλος των κυανέρυθρων κατάφερε να ενώσει όλη την Ελλάδα. Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και όλοι να πίνουν νερό στο όνομά της. Ενας τέτοιος οπαδός ήταν και ο Κουκ του Αρη, όπου και αυτός με τη σειρά του έφερε πιο κοντά τους φίλους του Παναθηναϊκού με τους Θεσσαλονικείς. Και πόσοι ακόμα που δεν γνωρίζουμε ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο γνωστοί στο οπαδικό κίνημα, αλλά με τη συμπεριφορά τους έχουν κερδίσει τους πάντες.

Η ένστασή μου είναι αλλού. Γιατί πρέπει να φεύγει κάποιος απ’ τη ζωή για να έρχονται οι οπαδοί των οπαδών πιο κοντά. Δεν ήταν καλύτερο να υπάρχει μια συνεννόηση; Σίγουρα οι οπαδικές διαφορές υπάρχουν, όπως και η λατρεία για την ομάδα.

Μία πρόταση που μπορώ να προτείνω κι έχει γίνει στο παρελθόν αρκετές φορές είναι πως παρόλο που η Αστυνομία ή η ΠΑΕ απαγορεύει τις μετακινήσεις των φιλοξενούμενων οπαδών, καλό θα είναι οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας να έρχονται σε επικοινωνία με τους αντιπάλους και να τους προμηθεύουν εισιτήρια. Το έχουμε δει σε αγώνες της αγαπημένης μας ΑΕΚ πάρα πολλές φορές. Οι φίλοι του Δικεφάλου έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε πολλούς φιλάθλους. Το ίδιο φυσικά έχουν κάνει και άλλοι οπαδοί όπως είναι του Πανιωνίου, του Ηρακλή κ.α. ομάδων.

Καλό λοιπόν είναι από τη νέα χρονιά να γίνει μια συνάντηση όλων των εκπροσώπων των οργανωμένων οπαδών, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και τις όποιες διαφορές που έχουν να τις βάλουν στην άκρη. Εξάλλου αυτό που θέλουν όλοι οι οπαδοί είναι να μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο για να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Το στόμα κάποιου κάποτε έλεγε: «Με προσοχή πρέπει να μπούμε στο γήπεδο για να φωνάξουμε για την ΑΕΚ. Να είμαστε σε μια γωνία. Να μην την αφήσουμε μόνη. Μας χρειάζεται».