ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ ταιριάζει γάντι στο Σιμάνσκι

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι μίλησε για τη ζωή του στην Ελλάδα, την ΑΕΚ, τους οπαδούς της αλλά και την εξέλιξή του ως ποδοσφαιριστή των κιτρινόμαυρων.

Αναλυτικά όσα είπε στο πολωνικό Laczynaspilka.pl:

Ο Μάσιμο Καρέρα σε εντόπισε για να σε πάει στην ΑΕΚ;

«Είχα ένα καλό πρώτο εξάμηνο στη Ρωσία, ήμουν πολύ καλός. Τότε, όμως, δεν ταίριαζα πλέον με τον προπονητή, και τα σχέδιά μου σίγουρα άλλαξαν από τραυματισμό. Ένας άλλος προπονητής, ο Ιγκόρ Σαλίμοφ, είπε ότι με υπολόγιζε, αλλά είχα… κουραστεί στο Γκρόζνι. Μαζί με τον προπονητή, αποφασίσαμε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει και πήγα στην ΑΕΚ. Ο προπονητής Μάσιμο Καρέρα προφανώς με γνώριζε από τη Ρωσία. Κάνουμε πολλές τακτικές στην προπόνηση, αλλάζουμε συχνά τους σχηματισμούς, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές ασκήσεις με την μπάλα. Αφού έπαιξα στη Ρωσία, δεν είχα πρόβλημα να εγκλιματιστώ σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ όπως η ΑΕΚ».

Έτσι δεν έχασες το χρόνο σου στο Γκρόζνι;

«Η Αχμάτ ήταν ο πρώτος μου σύλλογος στο εξωτερικό και ήταν πιο δύσκολο να μετακομίσω από τα Πολωνικά στα Ρωσικά, παρά από τα Ρωσικά σε Ελληνικά. Η Ρωσία με ετοίμασε για την ΑΕΚ, και στα αποδυτήρια αυτής της ομάδας, γνώρισα μόνο ευγενικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους. Έκανα ένα δυνατό βήμα μπροστά. Οι Έλληνες παίζουν καλό τεχνικό ποδόσφαιρο. Στη Ρωσία, υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στη φυσική κατάσταση και χάρη στην Αχμάτ, ήμουν απόλυτα προετοιμασμένος να παίξω σε μια ομάδα με τεράστιες φιλοδοξίες. Η ΑΕΚ είναι ένας ευρωπαϊκός σύλλογος. Κατακτήσαμε την τρίτη θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα, θα αγωνιστούμε στα προκριματικά του Europa League. Αυτό είναι κάτι νέο για μένα, μια μεγάλη πρόκληση».

Έχεις νιώσει τη γεύση των ντέρμπι της Αθήνας;

«Λόγω της πανδημίας, τα παιχνίδια τελείωσαν χωρίς τη συμμετοχή του κοινού, αλλά όταν πήγα στην ΑΕΚ, παρατήρησα αμέσως ότι οι οπαδοί αυτού του συλλόγου είναι φανταστικοί. Έως και 60.000 οπαδοί πήγαν στους αγώνες του Champions League και στο ντέρμπι με τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τα ντέρμπι είναι εξαιρετικά, αλλά είμαι ευχαριστημένος με κάθε παιχνίδι. Στην Ελλάδα, ακόμη και οι μικρότερες ομάδες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση».

Ποιος από τους παίκτες της ΑΕΚ σε εντυπωσίασε περισσότερο με τις ικανότητές του;

«Είμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον Ντμίτρο Τσιγκρίσνσκι, για τον οποίο η Μπαρτσελόνα έδωσε κάποτε στην Σαχτάρ Ντόνετσκ 25 εκατομμύρια ευρώ. Στο Γκρόζνι έμαθα ρωσικά, οπότε ήρθα γρήγορα σε επαφή με τον Τσιγκρίνσκι ένας πολύ ωραίος και χαρούμενος άνθρωπος. Είναι ένας από τους ηγέτες της ομάδας μας και έχουμε πολλούς παίκτες με μεγάλη διεθνή εμπειρία. Μάρκο Λιβάγια, Νέλσον Ολιβέιρα και Πέτρος Μάνταλος. Θα μπορούσα ακόμα να αναφέρω πολλά ονόματα. Στην ΑΕΚ… μεγαλώνω και κάνω εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Όλοι εδώ απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο, που μου ταιριάζει πολύ καλά. Μιλάω Αγγλικά με τους συμπαίκτες από διαφορετικές χώρες, τα οποία μιλούν σχεδόν όλοι εδώ».

Η ζωή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια πανδημίας;

«Έχουμε ήδη περάσει τη χειρότερη περίοδο, τώρα οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει. Οι τουρίστες επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η Αθήνα είναι γεμάτη ζωή, αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι προσεκτικοί. Όλοι φορούν μάσκες προσώπου στα καταστήματα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ με αναγνωρίζουν και δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για την Πολωνία και τους Πολωνούς. Κάποτε, ο Μίροσλαβ Οκόνσκι ήταν το αστέρι στην ΑΕΚ και παρόλο που ήταν πολύ καιρό πριν, η συμβολή του στην επιτυχία δεν έχει ξεχαστεί. Οι παλιοί οπαδοί της ΑΕΚ τον αναφέρουν και αυτό μου δίνει επίσης δύναμη. Θα ήθελα να πάρω το Κύπελλο μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Θα έχουμε τον τελικό του Ελληνικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Στις 30 Αυγούστου, θέλουμε να πάρουμε ρεβάνς για 0:3 στον Πειραιά στον τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Σε αυτό το ματς, φαινόμασταν… απαλοί. Ένα Κύπελλο θα ήταν κάτι υπέροχο»

Η Εθνική Πολωνίας είναι στο μυαλό σου;

«Παίζω τακτικά σε ένα μεγάλο κλαμπ, σε ένα καλό πρωτάθλημα, θα παίξω στους προκριματικούς του Europa League. Αυτό σίγουρα μιλάει από μόνο του, και δεν θα κρύψω ότι δεν περιμένω την πρόσκληση για τα παιχνίδια του Nations League τον Σεπτέμβριο. Η καλή παρουσία μου στην ΑΕΚ μπορεί να με βοηθήσει σε αυτό».

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αναβλήθηκε για το επόμενο έτος. Βλέπεις να παίρνεις ευκαιρία σε αυτό;

«Νιώθω ότι γίνομαι καλύτερος παίκτης. Έχω σημειώσει σημαντική πρόοδο στη Ρωσία και μεγαλώνω και στην Ελλάδα. Όταν έφυγα από το πολωνικό πρωτάθλημα, δεν είχα τίποτα να ντρέπομαι, και στη Βίσλα Πλοκ έπαιξα επίσης με παίκτες με υψηλή εμπειρία. Εκτιμώ το πολωνικό πρωτάθλημα. Η Λέγκια και η Λεχ Πόζναν είναι πολύ δυνατές τώρα, θα μπορούσαν να πάρουν αποτελέσματα στην Ευρώπη. Οι παίκτες της ΑΕΚ (Γιακουμάκης-Βασιλαντωνόπουλος), που δανείστηκαν στην Γκόρνικ, επαινούν επίσης την παραμονή τους στην Πολωνία. Παρακολουθώ ό, τι συμβαίνει στη χώρα μας σε τακτική βάση. Βλέπω ότι η συνταγή με τους νεαρούς παίκτες λειτούργησε, χάρη σε αυτήν έχουν εμφανιστεί πολλοί ταλαντούχοι. Φυσικά είναι ο στόχος μου και το όνειρό μου να είμαι στο Euro με την Εθνική Πολωνίας. Γι ‘αυτό πήγα στην Γκρόζνι και στην ΑΕΚ. Τώρα το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να προπονούμαι σκληρά και να παίζω τακτικά».