ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ σαν γροθιά

Πετυχημένη έκρινη τη σεζόν 2019-2020 ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παρά το χαμένο τελικό του Basketball Champions League.

Αναλυτικά:

Για τις δύο διοργανώσεις στην αρχή της σεζόν: «Αντιμετωπίσαμε μία ιδιαίτερη συνθήκη. Εμείς στον αθλητισμό μπήκαμε σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία. Μαζευτήκαμε νωρίτερα με στόχο το Final 8. Ήταν μία ιδιαίτερη κατάσταση για τους παίκτες. Έπρεπε γρήγορα και ύστερα από αποχή έξι μηνών να μπουν σε ένα πρωτάθλημα και να προετοιμαστούν για κάτι σημαντικό και με μεγάλη απαίτηση. Το περάσαμε αυτό και θα προετοιμαστούμε για τη συνέχεια».

Για το πως το βίωσε όλο αυτό το διάστημα: «Η προετοιμασία είχε αρκετά θέματα. Υπήρχαν κάθε εβδομάδα δύο τεστ κορωνοϊού. Υπήρχε κρούσμα στην προετοιμασία, όπου αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα Γιάννινα και να μείνουμε προπονήσεων 4-5 ημέρες. Μετά είχαμε τα φιλικά και να προσαρμόσουμε και τους νέους παίκτες και να βρούμε τη λειτουργία που είχαμε από πέρυσι. Ήταν έντονα τα συναισθήματα και όταν φτάνεις στο τέλος της διαδρομής. Παίξαμε τρία παιχνίδια σε τέσσερις ημέρες. Είχαμε προσμονή για το παιχνίδι, χαρά για τις νίκες και λύπη και στεναχώρια για τον χαμένο τελικό».

Για το πόσο εύκολα είναι να ξεπεράσουν πνευματικά την στεναχώρια του τελικού: «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν αυτό που προηγήθηκε. Μετά τη μεγάλη διακοπή έπρεπε σε 45 ημέρες να προετοιμαστούν με τέτοιο τρόπο για τρία παιχνίδια που θα δώσουν ένα τρόπαιο. Ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά ποτέ. Όλοι λειτουργήσαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Στο τελείωμα είμαστε ευχαριστημένοι όπως λειτουργήσαμε. Παίξαμε σαν ομάδα, νικήσαμε και χάσαμε σαν ομάδα. Και με αυτό τον τρόπο θα προετοιμαστούμε για τη συνέχεια. Χωρίς χρόνο για αυτοκριτική και να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Είναι καλά δομημένη ομάδα και λειτουργεί σαν μία γροθιά».

Για τις δυσκολίες στην προετοιμασία: «Τεχνικά πάντα υπάρχουν αναποδιές. Είχαμε επιλέξει ένα ρόστερ μεγάλο κορμό από την περσινή χρονιά. Σίγουρα δεν προετοιμαστήκαμε με τον τρόπο που θέλαμε. Αλλά, μπαίνοντας στην τελική ευθεία η ομάδα ήξερε που πήγαινε και τι έκανε. Με τα προβλήματα που υπήρχαν. Δεν ήταν εύκολο για κανένα, ούτε για τους αθλητές. Δεν πατάς ένα κουμπί και βρίσκεται στην κατάσταση που θέλεις. Έπαιξε ρόλο ότι η αποχή ήταν πολύ μεγάλη. Η Μπούργος τον Ιούνιο απέκλειε τη Ρεάλ και εμείς ήμασταν στην… παραλία. Η αποχή της ήταν μικρότερη από τη δική μας. Δεν αποτελεί δικαιολογία. Απλά, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη δεν την προσπερνάς. Όποιος πιστεύει ότι ο Λάνγκφορντ, ο Ζήσης ή ο Σπανούλης είναι έτοιμοι στα τέλη Σεπτέμβρη κάνει μεγάλο λάθος».

Για τον λόγο της ήττας στον τελικό: «Σε ένα ματς μπάσκετ γίνονται πολλά. Γενικά υπήρχε στην ομάδα μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα και βάρος σε όλους. Νικήσαμε το πρώτο ματς που ήταν δύσκολο πνευματικά. Πολύ καλή εμφάνιση στον ημιτελικό και μπήκαμε στον τελικό, έχοντας δέκα πόντους προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο. Υπήρχε ένας εφησυχασμός, που έφερε αντίδραση για την Μπούργος. Είναι μία πολύ καλή ομάδα και δεν είχε τον τίτλο του φαβορί. Στο ξέσπασμά της δεν ήμασταν έτοιμοι πνευματικά να αντιδράσουμε. Δεν ήταν θέμα τακτικής. Υπάρχουν επιμέρους θέματα τακτικής. Ο κόσμος προσπαθεί να δικαιολογήσει κάποια πράγματα. Εγώ θα πω ότι είχαμε αποφασίσει να περάσουμε κάτω από τα σκριν των δημιουργών Κουκ και Ρένφρο, που είχαν μαζί 15 ασίστ. Αυτά τα πράγματα λειτούργησαν, ήταν άστοχοι στην αρχή και παράλληλα βγάλαμε τους υπόλοιπους παίκτες τους από το παιχνίδι. Ήταν άστοχοί και εμείς το εκμεταλλευτήκαμε. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Μπούργος ισοφαρίζει το παιχνίδι χωρίς σουτ τριών πόντων από under. Είναι άλλα σουτ αυτά. Η τακτική είναι τακτική. Μετά αλλάξαμε την τακτική μας, αλλά δεν ήταν αυτό που μας κόστισε το παιχνίδι. Η μη απάντηση στον ρυθμό της Μπούργος και η όχι καλή λειτουργία σε άμυνα και επίθεση μας έκανε να χάσουμε το μυαλό μας. Έτσι, ήρθε εκνευρισμός και η Μπούργος βρήκε ευκαιρία να πάρει το παιχνίδι. Οι παίκτες δεν είναι μηχανές. Να παίξουν τρία ματς σε τέσσερις ημέρες στα κόκκινα. Είχαμε ένα κακό δεκάλεπτο σε όλο το τουρνουά, το δεύτερο του τελικού, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ήμασταν από καλοί, έως πολύ καλοί».

Για τις μεγάλες ηλικίες στα ρόστερ: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος και χαρούμενος που έχω παίκτες όπως τον Ζήση, τον Λάνγκφορντ, τον Ματσιούλις, τον Σλότερ και τον Μαυροειδή. Παίκτες που κάνουν τεράστια προσπάθεια και δείχνουν τον επαγγελματισμό τους. Τέτοιες προσωπικότητες που κάθε μέρα δίνουν το 100%».

Για την αλλαγή στην τακτική στον τελικό, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ματς: «Τα πρώτα δύο ματς ήμασταν αποτελεσματικοί στην επίθεση, μέσα από τη δημιουργία. Στον τελικό έτσι ξεκινήσαμε, αλλά κλονιστήκαμε από το δεύτερο δεκάλεπτο. Χάσαμε τον έλεγχο και αμυντικά και επιθετικά. Πήγαμε σε επιθέσεις με μία ή καμία πάσα. Βιαστικές επιλογές. Είναι γεγονός ότι παγώσαμε το παιχνίδι μας. Μπήκαμε σε προσωπικές φάσεις για να επιστρέψουμε στο σκορ. Δεν μας έδωσαν το δικαίωμα να επιστρέψουμε στο παιχνίδι. Το σημαντικό για εμάς είναι να αξιολογήσουμε τι κάναμε λάθος και να προετοιμάσουμε την ομάδα με τον σωστό τρόπο. Είμαστε στεναχωρημένοι που δεν πήραμε ένα τρόπαιο στο γήπεδό μας».

Για το τι θα άλλαζε από τον τελικό: «Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποσυμφόρηση στο μυαλό των παικτών και η πίεση για το αποτέλεσμα. Πιο υψηλό επίπεδο επικοινωνίας. Ναι μεν ήμασταν φαβορί, αλλά έπρεπε να παίξουμε καλά για να το πάρουμε. Πιστεύαμε ότι θα παίρναμε εύκολα το παιχνίδι. Μετά την Κυριακή το βράδυ υπάρχει απογοήτευση, αλλά πρέπει να μεταφέρουμε στους παίκτες, τον κόσμο ότι το 2019/20 ήταν πολύ επιτυχημένο για την ΑΕΚ. Εάν έλεγε κανείς ότι θα πάρεις το Κύπελλο, δεύτερος στη βαθμολογία, κορμό έξι παικτών και τελικών. Την προηγούμενη χρονιά ήταν εκτός τελικού πρωταθλήματος, Κυπέλλου και Final 4. Δεν σημαίνει ότι όταν έχεις μία καλή ομάδα, έχεις υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία».

Για τη μεγάλη πίεση που υπάρχει στην ΑΕΚ: «Πράγματι υπάρχει πίεση μεγάλη για το αποτέλεσμα. Ο κύριος Αγγελόπουλος είναι ηγέτης και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξέλιξη της ΑΕΚ. Σε λίγο θα μπει στο δικό της γήπεδο. Από τη μία, αυτή η πίεση κάνει καλό. Προσπαθούμε να γίνουμε κάθε μέρα καλύτερο είτε είσαι παίκτης, είτε προπονητής. Από την άλλη θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε την επιτυχημένη από την αποτυχημένη σεζόν. Και με τα δύο ζεις, εξελίσσεσαι και μαθαίνεις. Θέλουμε αυτογνωσία και ταπεινότητα. Η Χάποελ έχει 2,5 φορές το μπάτζετ της ΑΕΚ, η Τενερίφη το διπλάσιο. Να αξιολογήσουμε την κατάσταση και στο τέλος της ημέρας να κάνουμε τη σωστή αυτοκριτική και να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Η ομάδα πέτυχε και οργανωτικά. Πήρε μία διοργάνωση σε ένα δύσκολο σημείο της σεζόν και ξαφνικά. Πέτυχε τον στόχο της να τελειώσει η διοργάνωση. Δούλεψαν πολλοί άνθρωποι μέσα από τον οργανισμό της ΑΕΚ και αυτό είναι κέρδος για την ΑΕΚ. Δημιουργεί άξια στελέχη που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ομάδας. Οι συνεργάτες μας κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Για τον Ταϊρίς Ράις: «Ήταν τιμητικό που αποδέχθηκε την πρότασή μας. Είναι παίκτης μεγάλης αξίας. Είναι νικητής και πρωταγωνιστής και έδωσε τα μέγιστα στην ομάδα. ξέρουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Έχουμε ρόστερ να προχωρήσουμε. Έχουμε μπει στη διαδικασία αντικατάστασής του. Δεν είναι εύκολη η εποχή. Αλλά, δεν θα κάνουμε κίνηση για να την κάνουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ρόστερ. Είναι μεγάλο κέρδος για την ομάδα μας, που δέκα παίκτες έμειναν από την περσινή ομάδα. Ακόμη και μετά την αποτυχία στον τελικό, η εμπιστοσύνη παραμένει ακλόνητη στους παίκτες που έχουμε επιλέξει».

Για τον Ματ Λοτζέσκι και αν ισχύει το σενάριο της αντικατάστασης: «Δεν υπάρχει κάτι στο μυαλό μας. Εξαιρετικός παίκτης και άνθρωπος. Έχει έρθει χωρίς την οικογένειά του. Ζήτησε μία άδεια, του τη δώσαμε και τον περιμένουμε να επιστρέψει γιατί είναι σημαντικό κομμάτι μας. Η ομάδα μεγαλώνοντας δεν δημιουργεί μόνο φίλους, αλλά και εχθρούς. Θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι».

Για τους στόχους της επόμενης σεζόν: «Με οδηγό το όραμα που έχει ο κύριος Αγγελόπουλος είναι να πρωταγωνιστεί. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία, αλλά είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς. Να κάνουμε καλή προσπάθεια και να πρωταγωνιστήσουμε σε όποια διοργάνωση παίξουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε το ίδιο καλά».

Για τους εχθρούς που ανέφερε: «Ούτε κάτι συγκεκριμένο έχω στο μυαλό μου, ούτε κυνηγάω φαντάσματα. Κάποιοι χαίρονται με την επιτυχία και κάποιοι άλλοι όχι. Εμένα με ενδιαφέρει το καλό της ομάδας, αλλά με ενοχλεί η παραπληροφόρηση. Όταν προσπαθείς να κάνεις το άσπρο-μαύρο δεν γίνεται. Υπάρχει κόσμος που έχει στεναχωρηθεί, αλλά μας στηρίζει».

Για τον Ντάριον Άτκινς: «Είναι ένας παίκτης που ήρθε από ανάγκη στην ομάδα. Στις 5/9 χτύπησε στο γόνατο ο Σλότερ. Στην επιστροφή μας είπαν οι γιατροί ότι είναι 50-50 να προλάβει το τουρνουά. Εμείς για να προστατέψουμε τα νώτα μας φέραμε τον παίκτη. Δέκα ημέρες πριν το τουρνουά ο Σλότερ ξεκίνησε προπονήσεις και έτσι δεν χρειάστηκε πολύ ο Άτκινς. Ο Ράις και ο Άτκινς είχαν μηνιαία συμβόλαια».

Για το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Ένα παιχνίδι που είναι νωρίς και για τους δύο. Διαφορετικές ομάδες, αλλά παραμένει μεγάλο ντέρμπι. Δεν υπάρχει προγνωστικό εύκολο. Ο Παναθηναϊκός πήγε με προβλήματα τη Χίμκι, αλλά έδειξε χαρακτήρα. Συσπειρώθηκε. Ο Ολυμπιακός χτίστηκε με προσδοκίες και έχει αποκτήσει γενικά πολύ καλούς παίκτες ο κόουτς Μπαρτζώκας. Ανοικτό παιχνίδι. Σε αυτά δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν χρειάζεται να κριθεί κάποιος από τώρα. Μακάρι να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να το απολαύσουμε».