ΜΠΑΣΚΕΤ

Αφιέρωμα μνήμης στον «Σαπόρτα» της ΑΕΚ

Η τρέχουσα, επώδυνη περίοδος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν επιτρέπει τιμές στους ξεχωριστούς, στους άξιους, με τη μορφή που γνωρίζαμε.

Η ΑΕΚ BC από το 2015 έως και σήμερα, πρωτοστάτησε με δράσεις-εκδηλώσεις, προκειμένου να προβάλλει την ένδοξη Ιστορία της, αλλά και όλους όσοι μεταλαμπάδευσαν την Ιδέα στο πέρασμα των ετών. Στο πλαίσιο αυτό και το σημερινό «αφιέρωμα», με συνεντεύξεις και φωτορεπορτάζ, που θ’ ακολουθήσουν, στη μνήμη του Δημοσθένη Πασχαλίδη.

Ο «Σαπόρτα» της ΑΕΚ – όπως τον «βάφτισε» κάποτε ο «Ποιητής των Όλων» της αθλητικής δημοσιογραφίας Φαίδων Κωνσταντουδάκης – θα έπρεπε να τιμηθεί σε λαμπρή γιορτή, παρουσία των πιστών της «Βασίλισσας», αλλά αυτό θα περιμένει μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η συμβολή του οξυδερκούς Κωνσταντινουπολίτη παράγοντα στην κατάκτηση του «Καλλιμαρμάρειου» Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1968, η μεταγραφή του ομογενούς Θανάση Χριστοφόρου και η διασφάλιση των αποδεικτικών ελληνοποίησης του κορυφαίου άσου όλων των εποχών, με καταγωγή από τα Πριγκιπονήσια, του τετράκις Πρωταθλητή ΝΒΑ, Κυριάκου Ραμπίδη, με τις «ευλογίες» του Δημογέροντα επί Διακονίας του (μακαριστού) Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Δημητρίου, και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος 1981, είναι μερικά μόνο από τα πολλά, που τον κατέταξαν στα υψηλά της «κιτρινόμαυρης» αξιοσύνης.

Ο Δημοσθένης Πασχαλίδης, διετέλεσε «ισχυρός ανήρ» του Τμήματος Μπάσκετ τη Δεκαετία του ’60, όταν η ΑΕΚ ήταν ενιαία. Διετέλεσε και έφορος στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ επί Διοικήσεως Λουκά Μπάρλου.

Δεκαπενταύγουστο του 2007 πέρασε στην αιωνιότητα, αφού έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 69 ετών, κι ενώ μόλις λίγους μήνες νωρίτερα υπήρξε σταθερά ενεργό διοικητικό στέλεχος (γενικός αρχηγός) της «Μάνας ΑΕΚ».

Η οικογένεια της ΑΕΚ… ευγνωμονούσα.