AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ακαδημίες ΠΑΕ ΑΕΚ: Κάθε πέρυσι και καλύτερα

Με την διόλου τιμητική 7η θέση μεταξύ 14 ομάδων, ολοκληρώθηκε η εφετινή σεζόν για το τμήμα Κ19 της ΑΕΚ. Της ομάδας εκείνης, δηλαδή, που θεωρητικά θα έπρεπε να λειτουργεί ως πρότυπο, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια και εξακολουθούν να γίνονται στα Σπάτα. Αντίθετα, για τους Νέους της ΑΕΚ φαίνεται πως ισχύει το… κάθε πέρσι και καλύτερα.

Για να καταλάβουν και οι μη μυημένοι, η ΑΕΚ διαθέτει για τις ακαδημίες της το τρίτο υψηλότερο budget και υπολείπεται μόνο του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, δηλαδή των δύο ομάδων που μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια τους τίτλους στις τρεις ηλικιακές κατηγορίες της Super League (Κ15, Κ17, Κ19). Η ΑΕΚ όχι απλώς δεν έχει καταφέρει να μπει «σφήνα» ανάμεσα στους δύο, αλλά σχεδόν πάντα βρίσκεται πίσω από (αρκετές) άλλες ομάδες που δεν επενδύουν ούτε το 1/4 των χρημάτων της στα τμήματα υποδομής.
Με εξαίρεση τη χρονιά του Γιώργου Σίμου (2018/19) που η Ένωση κατέκτησε τη δεύτερη θέση (αλλά με διαφορά 22 βαθμών από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ), οι σεζόν που ακολούθησαν ήταν καταστροφικές για την Κ19. Υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καλοπήττα -ο οποίος μάλιστα προήχθη σε διευθυντικό πόστο- η ΑΕΚ κατετάγη 7η το 2020 και το 2021, σεζόν στις οποίες το πρωτάθλημα περιλάμβανε μόνο 14 ομάδες!

Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι ρόλο μπορεί να παίζει αυτό, από τη στιγμή που στόχος των τμημάτων υποδομής δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η ενίσχυση της πρώτης ομάδας. Και στον τομέα αυτό η ΑΕΚ βρίσκεται πάρα πολύ πίσω σε σχέση όχι μόνο με τους υπόλοιπους μεγάλους, αλλά και με άλλες ομάδες. Από τα τρία μεγάλα project που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο το ένα είναι «προϊόν» των υποδομών της ΑΕΚ. Ο Μάριο Μιτάι φορούσε από μικρός τα «κιτρινόμαυρα», ενώ ο Θεοδόσης Μαχαίρας αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο όταν είχε ήδη ενηλικιωθεί (18 ετών) και ο Κωνσταντίνος Ρουκουνάκης που θεωρείται από πολλούς ως το “next big thing” πήγε στην ΑΕΚ στα 17, μετά από τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό και τρία στον Πανιώνιο. Σίγουρα η δημιουργία της Β΄ ομάδας θα δώσει την ευκαιρία ανάδειξης και σε άλλους παίκτες (Κοσίδης, Σαρδέλης, Κάτσικας), αλλά μέχρι τότε υπάρχει πολύς δρόμος. Η ουσία είναι ότι οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν προωθήσει στην πρώτη ομάδα περισσότερους ποδοσφαιριστές και κάποιες μάλιστα εξασφαλίζουν μεγάλο κέρδος, όπως πρόσφατα ο Παναιτωλικός που έβαλε στα ταμεία του 700.000 ευρώ από την παραχώρηση του Κωνσταντόπουλου στην Μπέερσοτ.

Αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτο δίκιο ο Δημήτρης Μελισσανίδης όταν στην πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους ομολόγησε ότι «την έπαθε» με τις ακαδημίες γιατί του έταξαν «λαγούς με πετραχήλια» και χάθηκαν πολύτιμα χρόνια. Ο ίδιος ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ όχι μόνο δεν αδιαφορεί για τις «κιτρινόμαυρες» υποδομές, αλλά φροντίζει να τις ενισχύει με κάθε τρόπο. Το νέο γήπεδο στα Σπάτα, οι ξενώνες, η πληρότητα σε υλικοτεχνικό επίπεδο φανερώνουν του λόγου το αληθές. Εκεί, υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να δουλέψει σωστά και μεθοδικά. Φυσικά δεν είναι δυνατό να περιμένει κανείς από τον Μελισσανίδη να κάνει scouting για να στελεχώσει τις ακαδημίες με προπονητές ή να εντοπίσει 12χρονα και 14χρονα ταλέντα. Αυτή είναι δουλειά άλλων, που προφανώς δεν γίνεται σωστά, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.

Ο ίδιος ο οργανισμός της Ένωσης, βέβαια, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει… ανισόρροπο το οικοδόμημα, αλλάζοντας μονίμως διοικητικά σχήματα: Σαμαράς, Ζήκος, Μητροτάσιος, Κωστένογλου, Τσάνας και τώρα Καλοπήττας που αναλαμβάνει διευθυντής (όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το ΑΠΕ στις 21 Μαϊου) των ακαδημιών. Κι όλα αυτά την τελευταία εξαετία, από τότε δηλαδή που η ομάδα επέστρεψε στη Super League και (υποτίθεται ότι) συστηματοποιήθηκε και η δουλειά στις μικρές ηλικίες. Κάθε χρόνο και διαφορετικό σχήμα, διαφορετική προσέγγιση, διαφορετική ποδοσφαιρική κοσμοθεωρία. Από το passing game του Σαμαρά, στο κυνήγι του αποτελέσματος που πρέσβευαν άλλοι προπονητές (και που δεν ήλθε ποτέ), η ΑΕΚ αδυνατεί να βρει ισορροπία και δεν είναι τυχαίο πως εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια μόνο ένας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στις ακαδημίες της, θεωρείται βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας. Ο Κώστας Γαλανόπουλος, ο οποίος είχε φορέσει για πρώτη φορά τα «κιτρινόμαυρα» έχοντας κλείσει τα 15. Όχι τόσο μικρός δηλαδή, αλλά αρκετά για να θεωρείται «προϊόν» της.

Αναλυτικά οι θέσεις που έχουν καταλάβει τα μικρά τμήματα της ΑΕΚ από τη σεζόν της επιστροφής στη Super League:

            K15       K17      K19

2015-16    5η (6)    5η (9)     4η

2016-17    3η (6)    3η (8)     6η

2017-18    3η (6)    6η (9)     6η

2018-19    4η (7)    5η (9)     2η

2019-20    7η (8)    5η (8)     7η

2020-21     -         -         7η

Στις ηλικίες Κ15 και Κ17 η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική. Οι ομάδες χωρίζονται σε βόρειο και νότιο όμιλο και στην παρένθεση αναφέρεται ο αριθμός των ομάδων που αγωνίζονταν στον όμιλο της ΑΕΚ. 
Στην Κ19 η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και οι ομάδες ακολουθούν το πρόγραμμα των «μεγάλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ