ΣΚΕΨΕΙΣ

Έξυπνα σημαίνει κατά βάση να δημιουργείς από το κάθε τι προοπτική

Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα έτσι και αλλιώς -λόγω καιρικών συνθηκών- είναι καυτά στη συντριπτική πλειοψηφία των ημερών.

Πόσω μάλλον για τους ποδοσφαιρόφιλους που είναι παραδομένοι στις μεταγραφικές κινήσεις των αγαπημένων τους ομάδων. Αλλά, και στις ανανεώσεις ή μη συμβολαίων κάποιων ποδοσφαιριστών που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ μίας ομάδας. Η ΑΕΚ όπως έχουμε επαναλάβει πολλάκις διανύει ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι. Αυτό θα συνέβαινε σε κάθε ομάδα που ολοκλήρωσε λίγο καιρό πριν μία κάκιστη σεζόν.

Στο παρόν σημείωμα θα ήθελα να σταθώ σε δύο περιπτώσεις. Σε αυτήν του Αλέξανδρου Παρρά και σε αυτή του Πέτρου Μάνταλου. Θα ξεκινήσω από την πρώτη. Κάθε ερχομός ενός καινούριου ποδοσφαιριστή στην ΑΕΚ θα πρέπει να συνοδεύεται από καλωσόρισμα και ευχές για επιτυχή θητεία. Στο μέτρο του εφικτού κάθε φορά, γιατί μέσες άκρες δεν έχουν όλοι το ίδιο εύρος δυνατοτήτων. Όμως, στην ΑΕΚ το κλίμα είναι έτσι τα τελευταία χρόνια που κυριαρχούν άλλα κριτήρια. Είναι η αλήθεια, δίχως καμία παρεξήγηση, πως το βιογραφικό του Αλέξανδρου δεν σε ελκύει. Αυτό πυροδοτεί διαφόρων ειδών σχόλια, ακόμα και αντιδράσεις. Που ξεκίνησαν μήνες πριν, όταν υπήρξαν τα πρώτα δημοσιεύματα πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής «έκλεισε» στην ΑΕΚ.

Από εκεί και πέρα, αυτοί που τον έφεραν στην Ένωση κάτι έχουν δει, κάτι περιμένουν, σε κάποια στοιχεία ποντάρουν για να του δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσει την κιτρινόμαυρη φανέλα ως ενεργό μέλος της ομάδας. Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν προτιμότερο να έχουμε εξευρωπαϊστεί. Να γινόταν, δηλαδή, ένα δημόσιο report από επίσημα χείλη. Στο οποίο θα ενημερωνόμασταν για τους λόγους που ήρθε στην ομάδα, καθώς και μία πρώτη συστατική επιστολή για τα βασικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του. Η επικοινωνία δεν είναι το παν, μπορεί όμως αν τη χειρίζεται έξυπνα ένα κλαμπ, να το βγάζει από πιθανές δύσκολες θέσεις και να του επιτρέπει να πετυχαίνει πράγματα. Έξυπνα, βέβαια, δεν σημαίνει να παραποιεί ή να ξεγελάει, αλλά να ξέρει να διαχειρίζεται τα όποια τρωτά με αποτελεσματικό τρόπο… Έξυπνα σημαίνει κατά βάση να δημιουργείς από το κάθε τι προοπτική. Μέχρι τουλάχιστον να αποδειχτεί οριστικά πως κάποιος δεν μπορεί να δικαιώσει τις αρχικές προσδοκίες.

Από την άλλη πλευρά, το όνομα Πέτρος Μάνταλος είναι συνυφασμένο με την ΑΕΚ της τελευταίας επταετίας. Ο Πέτρος έχει προσφέρει στην ΑΕΚ και αγαπάει την ΑΕΚ. Δυστυχώς, έχει συγκεντρώσει πέραν του δέοντος αρνητικότατους σχολιασμούς από ουκ ολίγους Ενωσίτες. Η συνολική αποτυχία της ομάδας βρίσκει στα μυαλά πολλών τους συμβολισμούς της στον Πέτρο. Το θέμα κι εδώ είναι να επικρατήσει η ποδοσφαιρική λογική. Αφού στα ανώτερα κλιμάκια της ομάδας επέλεξαν να τον κρατήσουν, ας τον βοηθήσουν. Ενισχύοντας το έμψυχο δυναμικό με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζονται οι συνέπειες από τις αδυναμίες του Πέτρου, αλλά και που θα του δημιουργεί του ίδιου την κατάλληλη ψυχολογία για να μπορέσει να λειτουργήσει πάνω στα γρασίδια συμβατά με τις δυνατότητές του. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά ή κυρίως στον Πέτρο Μάνταλο, έχει ανάγκη όμως τον καλό Πέτρο Μάνταλο. Ο καλός Πέτρος Μανταλος αρκεί για αρκετά καλά πράγματα σε μάκρος χρόνου. Η ΑΕΚ πρέπει να γίνει μία ομάδα που ξέρει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα, που ξέρει να αναγνωρίζει και να τιμάει προσφορές, αλλά και να εμπλουτίζει την ποιότητά της εκεί που πιάνει ταβάνι η οποιαδήποτε προηγούμενη κατάσταση. Για να προσφέρει, λοιπόν, ο Μάνταλος πρέπει να συνδυάζεται με τον αντι-Μάνταλο… Νέτα σκέτα.

ΥΓ. Ο ΠΑΟΚ ποντάρει πολλά στην επιστροφή Λουτσέσκου στον πάγκο της ομάδας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, η σκέψη είναι πάντα κολλημένη στα καλά του πρώτου περάσματος. Για αυτό το λόγο και πολλές επιστροφές έχουν αποδειχτεί αποτυχημένες. Γιατί όλοι σε έναν οργανισμό έχουν μείνει στο παρελθόν. Αν αυτό συμβαδίζει με το παρόν, πράγμα δύσκολο, το μέλλον θα είναι καλό. Αλλιώς, στο παρόν θα πρέπει να δημιουργηθεί μέλλον χωρίς εμμονές με το παρελθόν. Ο ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ένα κρίσιμο στοίχημα, με περισσότερες παγίδες από αυτές που μπορεί να σκεφτεί αρχικά ο οποιοσδήποτε υποστηρικτής των «ασπρόμαυρων»…

ΥΓ1. Ο Αλέξης Κούγιας, ως γνωστόν, είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται στο να τοποθετείται συχνά, για να το πούμε κομψά… Κάποια πράγματα που λέει είναι σωστά ή τέλος πάντων προϊόν καλής ενημέρωσης, πολλά είναι διφορούμενα και τυγχάνουν πολλαπλών ερμηνειών, ενώ ορισμένα -ουκ ολίγα…- προκαλούν το αισθητήριο πολλών. Για παράδειγμα, το να έχει υποβιβαστεί η ομάδα σου -ειδικά όταν πρόκειται για ένα σημαντικό μέγεθος για το εγχώριο ποδόσφαιρο όπως είναι η κάποτε πρωταθλήτρια ΑΕΛ- και εσύ να μιλάς για εξαιρετική εικόνα μετά το Γενάρη συνιστά ένα ποδοσφαιρικό παράταιρο… Έτσι, δεν είναι;