ΣΚΕΨΕΙΣ

Εγκαίνια με κούπα

Φεύγοντας από το εφιαλτικό βράδυ με τον αποκλεισμό από τη Βελέζ η συνέχεια για την ΑΕΚ είχε δύο δρόμους.

Ο ένας ήταν απλώς μια βελτίωση της ομάδας με 2-3 κινήσεις και ο άλλος η ολική διάλυση της ομάδας των αποτυχιών τα τελευταία τρία χρόνια με πολλές και ποιοτικές μεταγραφές.

Η διοίκηση φέτος έκανε το χρέος της και επέλεξε την ολική μετάλλαξη του ρόστερ με παίκτες μεγάλης αξίας.

Μόνο και μόνο το βιογραφικό τους να δεις που έπαιζαν, φτάνει να καταλάβεις ότι η ΑΕΚ πάει για ρόστερ πρωταθλητισμού.

Είχα γράψει πιο παλιά ότι εάν δεν αλλάξει όλο το κέντρο και δεν έρθουν παίκτες με ταχυδύναμη και προσωπικότητα η πορεία της ομάδας θα ήταν κακή.

Ευτυχώς τα χαφ άλλαξαν. Ο Λε Ταλέκ δίνει ύψος στο κέντρο και δένει την άμυνα με το κενό με ουσιαστικό τρόπο. Ο Τσούμπερ ένα κράμα Κετσπάγια – Κωστή μπορεί να παίξει και 10άρι εκτός από ακραίος επιθετικός. Ο Γέβτιτς κλασσικό δεκάρι με ευχέρεια στα σουτ και στις μακρινές μπαλιές θα δώσει γλυκύτητα στον άξονα, αλλά και οι παλιοί Μάνταλος – Γαλανόπουλος σαν 8άρια θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και δεν θα τρέχουν σαν τον Βέγγο σε όλο το γήπεδο.

Ο Σάκχοφ θα έρχεται σαν δεύτερη επιλογή, ενώ ο Σιμάνσκι θα πρέπει να βελτιώσει το σουτ, την ουσία δηλαδή στις τελικές για να πάρει τη θέση κάποιων από Γαλανόπουλο – Μάνταλο.

Επιθετικά δεν υπάρχει σύγκριση ακόμα με το ρόστερ του ’18 που πήρε το πρωτάθλημα. Οι Λιβάγια – Λάζαρος – Αραούχο διακρίθηκαν τότε, αλλά δεν μπορούν να ξεπεράσουν την απίθανη 5άδα των Τσούμπερ – Αραούχο – Γέβτιτς – Γκαρσία – Άμραμπατ και σαν β επιλογές τον Καρίμ και τον Τάνκοβιτς.

Υπερέχει σε αξία και ποσοτικά πλέον.

Στην άμυνα Βράνιες – Τζαβέλλας – Χατζισαφί – Μισελέν θα είναι η βασική διάταξη με παραλλαγές τον Τζαβέλλα σαν αριστερό μπακ και ίσως και Λε Ταλέκ σαν τρίτο στόπερ με προώθηση Σιμόες στα χαφ.

Οι Ρότα – Μπακάκης – Μιτάι – Λάτσι σαν β επιλογές.

Στην άμυνα υπάρχει ένα κενό που μπορεί να καλυφθεί τον Δεκέμβριο. Είναι του κεντρικού αμυντικού, ενός 1.90 παίκτη με προσωπικότητα και αξία που θα δώσει κι άλλη ποιότητα στο ρόστερ.

Και στο αριστερό άκρο της άμυνας η ομάδα εφόσον δεν βγει ο Χατζισαφή θέλει ενίσχυση.

Αν μη τι άλλο όμως φέτος ας πούμε ρεαλιστικά ότι το φετινό ρόστερ με ένα ματς την εβδομάδα δίχως Ευρώπη, δίχως ταξίδια, η σωματική και η πνευματική κούραση θα είναι στο ελάχιστο.

Το Κύπελλο αρχίζει μετά τον Δεκέμβριο και δεν τρώει ενέργεια από το πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχει δικαιολογία. Θα παίζουν οι καλύτεροι κάθε εβδομάδα.

Στον προπονητή δίνεται η ευκαιρία να δουλέψει πολλά συστήματα πλέον και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες αγώνα ή τις ιδιαιτερότητες αντιπάλου.

Θεωρώ ότι με αυτά τα χαρακτηριστικά όλου του ρόστερ, το 4-2-3-1 έχει προβάδισμα και θα καθιερωθεί σε πολλά παιχνίδια.

Παράλληλα και το 4-4-2 με ρόμβο ή στην ευθεία μπορεί να υποστηριχθεί.

Η διοίκηση έκανε το χρέος της φέτος και σκεπτόμενη ορθά ότι του χρόνου θα έχουμε τέτοια εποχή τα εγκαίνια της “Αγιά Σοφιάς” γιατί όχι τα εγκαίνια να γίνουν με κούπα και θα έχουν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Καλό φθινόπωρο και καλή αρχή!