AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Λάζαρος Ρότα είναι το νέο πουλέν του Φαν’τ Σχιπ

Ο Λάζαρος Ρότα έφυγε πριν από τέσσερα χρόνια από την Ελλάδα για να παίξει μπάλα σε μια κουκίδα του σλοβάκικου χάρτη και επιστρέφει για προετοιμασία με το εθνόσημο στο στήθος και τώρα για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο νεαρός δεξιός μπακ είναι το νέο πουλέν του Τζον Φαν’τ Σχιπ.

Ο Ρότα ήταν στις κλήσεις του Ολλανδού προπονητή της γαλανόλευκης για τα επερχόμενα ματς του Nations League. Ένας παίκτης που δεν έχει παίξει ούτε λεπτό στην ελληνική Super League και στα 24 χρόνια του έχει ξεπεράσει προ πολλού το ηλικιακό όριο ένταξης στην κατηγορία «μεγάλο ταλέντο».

Ωστόσο, ο αλβανικής καταγωγής δεξιός μπακ, που γεννήθηκε στην Κατερίνη και ξεκίνησε να παίζει μπάλα στις Ακαδημίες του Ηρακλή, είναι η πιο ηχηρή απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά και η επιμονή στο στόχο δεν… έβλαψαν ποτέ κανέναν.

Ο Ρότα είχε σταθερή παρουσία στην Κ19 του Ηρακλή και τη σεζόν 2016/17 προήχθη στην Κ20. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς όμως ο Γηραιός διαλύθηκε και ο 20χρονος τότε μπακ έμεινε στον «αέρα». Οι προτάσεις από την Ελλάδα δεν ήταν ικανοποιητικές και το επόμενο βήμα στην καριέρα του απείχε πολύ απ’ αυτό που χαρακτηρίζουμε «άλμα».

Το Γενάρη του ’18 ο Ρότα πήρε μια περίεργη απόφαση με μπόλικο ρίσκο. Υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του με την άσημη Σλαβόι Τρεμπίσοφ, που πάλευε για την παραμονή της στη Β’ κατηγορία του σλοβάκικου ποδοσφαίρου. Σε μια κωμόπολη 25.000 κατοίκων και ένα σύλλογο που σε 106 χρόνια ιστορίας δεν είχε παίξει ποτέ στη μεγάλη κατηγορία, ο ομογενής αμυντικός έκανε φαινομενικά συμβόλαιο με την αφάνεια.

Αυτό όμως που έμοιαζε με εξαφάνιση από τον ποδοσφαιρικό χάρτη αποδείχτηκε για τον ίδιο εφαλτήριο ταχείας ανέλιξης. Ύστερα από έξι μόνο μήνες στη γενέτειρα του ιστορικού πρώτου πρωθυπουργού της Τσεχοσλοβακίας μετά την πτώση του κομμουνισμού (και πριν την απόσχιση), Μαριάν Τσάλφα, ο Ρότα μεταγράφηκε στη Ζέμπλιν Μιχαλόβιτσε, που έπαιζε στην πρώτη κατηγορία. Καθιερώθηκε άμεσα στο βασικό σχήμα και τον επόμενο ενάμιση χρόνο έπαιξε σε 35 ματς (2 γκολ / 1 ασίστ), με τη Ζέμπλιν να τερματίζει 5η και 6η αντίστοιχα στο πρωτάθλημα.

Η φήμη του είχε ξεπεράσει πια τα σλοβάκικα σύνορα και τον περασμένη Γενάρη μετακόμισε στην Ολλανδία. Υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 3,5 χρόνων με τη Φορτούνα Σιτάρντ, που φιλοδοξούσε να παραμείνει για δεύτερη σερί σεζόν στην Eredivisie.

«Με την απόκτηση του Λάζαρου προσθέσαμε στο ρόστερ έναν επιθετικό μπακ. Έχει πολύ μεγάλη ικανότητα στο επιθετικό κομμάτι και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ελπίζουμε ότι το ολλανδικό πρωτάθλημα θα αποτελέσει το επόμενο σκαλί στην εξέλιξη του. Έχει την ευχέρεια να παίξει και στις δύο πλευρές, οπότε με την άφιξη του έχουμε έξτρα επιλογές σε τουλάχιστον δύο θέσεις. Ήταν κάτι απαραίτητο μετά τη φυγή του Μίχαελ Πίντο», δήλωνε πριν από περίπου δύο χρόνια ο τεχνικός διευθυντής της Φορτούνα Σιτάρντ, Σόερντ Αρς.

Ο Λάζαρος έκανε ντεμπούτο με τον ολλανδικό σύλλογο στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 και ήταν βασικός και στα επόμενα τέσσερα ματς, έως τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας.

Από τη στιγμή που πήγε στην Ολλανδία ήταν δεδομένο ότι θα τεθεί στο «ραντάρ» του Τζον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος δεν είχε παρά να μεταβεί στη χώρα του και να τον παρακολουθήσει διά ζώσης. Διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν εργατικό φουλ μπακ με πολύ καλή σωματοδομή και μυϊκή συναρμογή, που μπορεί να προσφέρει και στις δύο πλευρές του τερέν, διακρινόμενος για τα ανεβάσματά του. Άρα, δεν είναι φυσικά μόνο οι συμπτώσεις…

Μετά τους Χατζηδιάκο, Παυλίδη και Βρουσάι, ο Φαντ’ Σχιπ ανέλαβε να… συστήσει στο ελληνικό κοινό ακόμα έναν εκπρόσωπο του ολλανδικού πρωταθλήματος. Πλέον ο διεθνής Λάζαρος Ρότα θα φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ, την οποία θα την βοηθήσει στο νέο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα της Super League, αποτελώντας ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Βλάνταν Μιλόγεβιτς.