AEK FCΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτά λένε στην Ήπειρο για τον Γιαννίκη

Ο Αργύρης Γιαννίκης συστήθηκε ουσιαστικά στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, μέσω του ΠΑΣ Γιάννινα. Προσωπική επιλογή του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη, ο οποίος αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος και περήφανος για την εξέλιξη του νεαρού προπονητή.

Τι λέει ο αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Κάργας και τι αποκαλύπτει ο στενός του φίλος και ιδιοκτήτης του SportFM Ιωαννίνων, Γιάννης Γιαννάκης. Bonus το στόρι με το “τρομερό πανό”, από το… παρεάκι της ταράτσας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ: «Δικαιώθηκα με την επιλογή Γιαννίκη»!

‘Ηταν 8 Ιουνίου του 2019, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα, εξέπληξε με την ανακοίνωση της πρόσληψης ενός 39χρονου προπονητή. Ο Αργύρης Γιαννίκης έκανε τους πάντες να αναρωτηθούν για την επιλογή της ομάδας της Ηπείρου, αν και η ανακοίνωση τότε δεν άφηνε και πολλά ερωτηματικά. “Προσωπική επιλογή του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη”, ανέφερε η ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας και όπως ήταν φυσικό, ο πρώτος που ψάξαμε για να μας μιλήσει για τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ ήταν και ο ισχυρός άνδρας της ομάδας των Ιωαννίνων.

Άλλωστε αυτός ήταν που σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό είχε κάνει και την δική του… προφητεία, τονίζοντας ότι έβλεπε στο μέλλον τον Γιαννίκη να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και σε πάγκο ομάδας με μεγαλύτερες απαιτήσεις και στόχους.

-Κύριε Χριστοβασίλη, είστε ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Αργύρη Γιαννίκη και του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει στην Ελλάδα. Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε τώρα;

-Αποδείχθηκε πως είχα δίκιο να προσλάβω τον Γιαννίκη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και φυσικά νιώθω απόλυτα δικαιωμένος από το γεγονός ότι πλέον κάνει και το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

-Πώς προέκυψε η επιλογή σας να δώσετε ουσιαστικά τα “κλειδιά” της ομάδας, σε έναν νέο προπονητή;

-Είχαμε παίξει το 2016 κατά την περίοδο της προετοιμασίας μας τότε, ένα φιλικό με την Χόφενχάιμ. Προπονητής της ήταν ο Νάγκελσμαν και πραγματικά είχαμε εντυπωσιαστεί. Φαινόταν ότι αυτός ο νέος άνθρωπος (σημ. Νάγκελσμαν) θα πάει ψηλά. Όπως και έγινε και πλέον είναι στην Μπάγερν. Από τότε άρχισα να ψάχνω μια ανάλογη περίπτωση, προκειμένου να εφασμόσουμε το ίδιο σκεπτικό στον ΠΑΣ Γιάννενα. Έτσι μέσα από την αναζήτηση, προέκυψε και η περίπτωση του Γιαννίκη. Από την πρώτη στιγμή τον εμπιστεύτηκα και του έδωσα το χώρο που χρειάζεται κάθε προπονητής για να αναπτύξει τις ιδέες του. Θεωρώ λοιπόν ότι πετύχαμε διάνα με την επιλογή μας και το σκεπτικό μας για την δημιουργία της ομάδας μας, αποδείχθηκε απόλυτα σωστό.

-Παλαιότερα σε συνέντευξή σας, είχατε κάνει και την πρόβλεψη ότι ο Γιαννίκης θα εργαστεί σε μεγάλη ομάδα.

-Θα πρέπει να πω πάντως ότι δεν περίμενα πως θα γίνει τόσο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του από την ΑΕΚ αποτελεί και τιμή για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς σημαίνει ότι βρήκαμε και αν θέλετε δώσαμε την ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο να δείξει τη δουλειά του και να κάνει το βήμα στην καριέρα του.

-Τι πιστεύετε λοιπόν για την νέα προοπτική στην καριέρα του; Θα μπορέσει να πετύχει και στην ΑΕΚ;

-Γιατί να μην πετύχει; Στη Γερμανία βλέπουμε ότι νεαροί προπονητές, αναλαμβάνουν μεγάλες ομάδες. Γιατί να μην πετύχει και ο Γιαννίκης; Σαφέστατα και το περιβάλλον του ΠΑΣ είναι πιο “ασφαλές” για έναν νέο άνθρωπο, γιατί βρίσκει τον χώρο να εφαρμόσει τις πρακτικές του. Εγώ άλλωστε πάντοτε είμαι μέχρι τη… γραμμή. Το γήπεδο είναι ο χώρος του προπονητή και ποτέ δεν επεμβαίνω εκεί. Στην ΑΕΚ θα χρειαστεί φυσικά το χρόνο του για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις, γιατί κακά τα ψέμματα, άλλες είναι οι απαιτήσεις του ΠΑΣ και άλλες της ΑΕΚ. Αλλά εάν βρει το χώρο του και επειδή έχει και τη γερμανική νοοτροπία, μπορεί να τα καταφέρει. Βέβαια θα χρειαστεί και την τύχη. Πάντως στον ΠΑΣ δεν ήθελε να μείνει και πίστευε ότι θα είχε προτάσεις για να αλλάξει επίπεδο και αυτό τελικά του βγήκε.

-Εσείς στον ΠΑΣ θελήσατε φέτος να συνεχίσετε το ίδιο μοντέλο και γι αυτό η επιλογή σας ήταν ο Ηρακλής Μεταξάς;

-Ναι. Θέλαμε να συνεχίσουμε με την ίδια νοοτροπία και φιλοσοφία. Επιλέξαμε τον κ. Μεταξά για να μείνουμε στο ίδιο μοτίβο. Μπορεί να μην είναι της ίδιας ηλικίας με τον Γιαννίκη, είναι όμως ένας προπονητής που επίσης προέρχεται από τη Γερμανία και ουσιαστικά έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΓΑΣ: «Με τον Γιαννίκη ξέραμε όλοι μας τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε στο γήπεδο»

“Με τον Γιαννίκη γνώριζε ο κάθε ποδοσφαιριστής τι πρέπει να κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Μεγάλο προσόν ήταν ότι είχαμε δουλέψει στους αυτοματισμούς και ανά πάσα στιγμή ξέραμε πως να αντιμετωπίσουμε την κάθε κατάσταση. Δίνει πολύ μεγάλη βάση σε αυτόν τον τομέα και θεωρώ ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα. Ο κάθε παίκτης έχει το δικό του ρόλο στο γήπεδο, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο συμπαίκτης του. Με αυτό το σκεπτικό, έχει και ο καθένας τον τομέα ευθύνης του και πράγματα που μπορεί να μην γίνονται αντιληπτά από την εξέδρα, εμείς τα δουλεύαμε στις προπονήσεις και τα εφαρμόζαμε στους αγώνες”, είπε ο έμπειρος αμυντικός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Ο Γιαννίκης περίμενε ότι τον Οκτώβριο θα είχε προτάσεις»

-Γιάννη σε εξέπληξε το γεγονός ότι ο Γιαννίκης βρήκε τον νέο σταθμό της καριέρας του;

-Όχι γιατί από το καλοκαίρι ακόμα περίμενε προτάσεις, ειδικά από τη Γερμανία. Από τη στιγμή όμως που δεν έγινε κάτι αμέσως, ο ίδιος έλεγε ότι περιμένει τον Οκτώβριο και αυτό γιατί περίμενε τις πρώτες αποχωρήσεις προπονητών, είτε από τη Γερμανία και ειδικά τη δεύτερη κατηγορία, είτε από την Ελλάδα. Τελικά του ήρθε η πρόταση από την Ελλάδα.

-Πλέον τι πιστεύεις για τον ίδιο; Θα μπορέσει να τα καταφέρει; Πότε θα πρέπει να περιμένουν στην ΑΕΚ να δουν και αποτελέσματα;

-Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει αρκετά στο κομμάτι της τακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι σε 2-3 εβδομάδες θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα πρώτα αποτελέσματα στην ΑΕΚ. Είναι λάτρης της τακτικής, αλλά και της πειθαρχίας και αυτό θα φανεί. Επίσης δεν θέλει να μπλέκονται πολλά πρόσωπα στα πόδια του και ουσιαστικά προτιμάει να λειτουργούν τα αποδυτήρια με αυτόν, τους συνεργάτες του και τους παίκτες. Σαν προπονητής έχει δείξει ότι του αρέσει να πρεσάρει ψηλά η ομάδα του και να “σκάει” όπως λέμε τον αντίπαλο. Του αρέσει να εξηγεί σε κάθε παίκτη ξεχωριστά την κάθε άσκηση, αλλά και το λόγο για τον οποίο την εφαρμόζει. Στον ΠΑΣ εφάρμοσε αρχικά το 4-4-2, αλλά στη συνέχεια το προσάρμοσε σε 4-2-3-1. Κάπως έτσι κατάφερε να βγάλει παίκτες όπως ο Καρτάλης, αλλά και ο Παμλίδης, ο οποίος σημείωσε αρκετά γκολ. Στον ΠΑΣ έμαθε παίκτες να εφαρμόζουν τακτικές. Στην ΑΕΚ θα έχει ουσιαστικά ευκολότερο έργο σε αυτόν τον τομέα, καθώς θα συνεργαστεί με παίκτες που ήδη γνωρίζουν τι σημαίνει τακτική και είναι πειθαρχημένοι.

-Στα Γιάννενα, όταν έβγαινε στην πόλη πώς ήταν;

-Μιλούσε συνεχώς για ποδόσφαιρο. Του άρεσε πολύ να διαβάζει τον αντίπαλο και να ξέρει τι να περιμένει να δει από αυτόν στον αγώνα. Μεγάλο του πλεονέκτημα όμως ήταν ότι κανείς μας δεν ήξερε την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο ματς της Κυριακής. Έφτανε Σάββατο και δεν είχε αφήσει να φανεί τίποτα. Δεν σου κρύβω ότι κι εγώ ποτέ δεν κατάφερα να την μάθω ολόκληρη και πάντοτε ένας ή δύο παίκτες μου ξέφευγαν. Κι αυτό γιατί του άρεσε να κάνει rotation και να “μπερδεύει” ακόμα και τους παίκτες με τα φανελάκια που τους έδινε στην προπόνηση. Κανείς δεν ήξερε εάν ήταν βασικός ή όχι. Επίσης εάν έβλεπε στην εβδομάδα ότι κάποιος παίκτης, όποιος κι αν ήταν αυτός, δεν ήταν σε καλή κατάσταση, δεν δίσταζε να τον αφήσει εκτός. Δεν υπολόγιζε τα ονόματα, αλλά την κατάσταση του καθενός.

Το παρεάκι της… ταράτσας και το τρομερό πανό

Στα Γιάννενα, τόσο ο Γιαννίκης, όσο και ο κόσμος της ομάδας ήταν ουσιαστικά άτυχοι. Λόγω του covid τα γήπεδα ήταν κλειστά και ο κόσμος του ΠΑΣ δεν μπορούσε να δει από κοντά και φυσικά να θαυμάσει την ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Έλληνας τεχνικός. Αυτό όμως δεν εμπόδισε κάποιους ευρηματικούς οπαδούς της ομάδας, να δώσουν ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στιγμιότυτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το “παρεάκι της ταράτσας” λοιπόν (όπως είναι πλέον γνωστό στην πόλη), το διάστημα όπου υπήρχε το θέμα με την ανανέωση ή όχι του συμβολαίου του Γιαννίκη, δεν δίστασε να αναρτήσει στο χώρο όπου είχε καταφέρει να βρίσκεται για να βλέπει τα παιχνίδια του ΠΑΣ το πανό που έγραφε: “Γιαννίκη μείνε ή πηδάω”. Οι εμπνευστές του θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τονίζοντας πως απλά: “ήταν ικανοποιημένοι με τη δουλειά του προπονητή και απλά ήθελαν να του στείλουν το μήνυμά τους” και τίποτα περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πανό δείχνει και το “γκελ” που έκανε ο Γιαννίκης στον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα και η σχέση ουσιαστικά που δημιούργησε μαζί του. Πλέον μένει να φανεί εάν θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και στη νέα σελίδα που ανοίχθηκε στην καριέρα του.

Πηγή: sportday.gr