Πάει στα πολιτικά δικαστήρια ο Ολυμπιακός για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ εκδικάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14/10, η προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της Super League, κατά της απόφασης για κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα από τη σεζόν 2023-24.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ολυμπιακός προσέφυγε στις 11/10 και στα πολιτικά δικαστήρια και συγκεκριμένα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κίνηση που όπως ισχυρίστηκαν οι «ερυθρόλευκοι» έγινε για να μην χάσουν τις προθεσμίες και δικαστεί κι εκεί η υπόθεση σε περίπτωση που το Διαιτητικό Δικαστήριο δηλώσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα για την υπόθεση.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές πήραν προθεσμία για να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα στις 12.00

Πρόσθετη παρέμβαση κατά του Ολυμπιακού και υπέρ της Λίγκας έκαναν  10 ΠΑΕ οι Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΚ, Ιωνικός, Λαμία, Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα, Βόλος, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ υπέρ Super League, όχι όμως και οι Ατρόμητος, Άρης. Όλοι τους πάντως, είχαν ψηφίσει υπέρ της απόφασης για κεντρική διαχείριση.

Ολυμπιακός: «Η Ολιστική Μελέτη δεν ζητάει να επιβληθεί η κεντρική διαχείριση»

«Πράγματι ο Ολυμπιακός άσκησε αγωγή με αντικείμενο την ακύρωση της απόφασης. Το κάναμε σε περίπτωση που το διαιτητικό κρίνει ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση. Το δικαστήριο σας όμως, έχει μετα βεβαιότητας δικαιοδοσία. Η δικαιοδοσία του δικαστηρίου σας στηρίζεται στον ίδιο το νόμο και δεν νοείται κατάργηση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου σας. Σύμφωνα με το νόμο, η διαιτησία του δικαστηρίου σας είναι υποχρεωτική. Η προκήρυξη λέει ότι αρμόδια για ακύρωση αποφάσεων είναι τα διαιτητικά όργανα. Το ίδιο προβλέπει και η ΕΠΟ. Τόσο ο νόμος όσο και το καταστατικό της ΕΠΟ, όσο ο κανονισμός και το καταστατικό της σούπερ λιγκ προβλέπουν υποχρεωτική δικαιοδοσία του δικαστηρίου σας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Σωτηρόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Η άσκηση αγωγής μας δεν πρόκειται να ερμηνευτεί σαν πρόταση ακύρωσης της διαιτησίας μας με τη λίγκα. Την κάναμε για να μην απωλέσουμε τις ημερομηνίες με το πολιτικό δικαστήριο, σε περίπτωση που μια στις χίλιες το δικαστήριο σας αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Η ολιστική μελέτη λέει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η κεντρική διαχείριση, δεν ζητάει να επιβληθεί και δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε.

Μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει τι αποφάσισε η ΕΠΟ, ούτε έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο τροποποίηση του καταστατικού.  Ότι και να λέει σε κάθε περίπτωση, η τροποποίηση, υπερισχύει ο νόμος».

Βοσκόπουλος: «Ο Ολυμπιακός είναι μόνος του…»

Τις 10 ΠΑΕ εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Βοσκόπουλος και Βασίλης Γκαγκάτσης.

«Είναι προφανές ότι ο συλλογική διαχείριση είναι επωφελής για τον συνεταιρισμό και όχι για την προσφεύγουσα. Στην Ευρώπη το brand name είναι μικρότερο κι εκεί ακολουθεί… Θα πρέπει η συλλογική διαχείριση που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη, να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα. Οι ΠΑΕ είναι αυτές που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη με συντριπτική πλειοψηφία, οι ΠΑΕ είναι εδώ απέναντι στον Ολυμπιακό που είναι μόνος του, η μοναδική ομάδα που προσπαθεί να ρίξει την απόφαση. Η προσφυγή του Ολυμπιακού θα πρέπει να απορριφθεί» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρώτος.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν στην έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ, ποια ήταν η μυστηριώδης τροποποίηση που λέει ότι κυκλοφορεί. Η απόφαση πάρθηκε με 65 ψήφους. Η προσφεύγουσα συμμετείχε αλλά δεν προσέβαλε την απόφαση. Η ΣΛ εφήρμοσε αυτό που της επιτάσσει το καταστατικό της ΕΠΟ, να εναρμονίσει το καταστατικό της με αυτό της ΕΠΟ. Τι απόφαση πήρε η ΕΠΟ, κεντρική διαχείριση σε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Τι διαφορετικό είπε η Σούπερ Λίγκα από αυτά που ισχύουν στην ΟΥΕΦΑ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Γκαγκάτσης.

Καϊμακάμης: «Πως δεν προσέφυγαν και στα διοικητικά δικαστήρια.

Τη Super League εκπροσώπησαν νομικά ο Πέτρος Καϊμακάμης και  Γιώργος Πιταροκοίλης.

Ο Πέτρος Καϊμακάμης ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην προσφυγή του Ολυμπιακού στα πολιτικά δικαστήρια. «Ο συνάδελφος του Ολυμπιακού διαβάζει επιλεκτικά, συνειδητά παραποιεί και προσπαθεί να αποδείξει κάτι που δεν αποδεικνύεται.  Για το θέμα της αρμοδιότητας, στο υπόμνημα μας είχαμε πει κι εμείς ότι μόνο αρμόδιο είναι το μονομελές πρωτοδικείο. Όταν κατατέθηκε ο νόμος για την κεντρική διαχείριση δεν αντέδρασε. Παραλείπει να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν από τη μια να υποστηρίζει ότι αρμόδιο είναι το δικαστήριο σας και από την άλλη να απευθύνεται στα πολιτικά δικαστήρια. Πως και δεν προσέφυγε και στα διοικητικά δικαστήρια;»

Ο έτερος νομικός της Λίγκας, ανέφερε: «Ο συνάδελφος του Ολυμπιακού δεν μας εξήγησε για ποιον λόγο πήγε στα τακτικά δικαστήρια απλά μας είπε ότι για να μην χάσει τις προθεσμίες. Στις 11/10/21 ο Ολυμπιακός κατέθεσε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια με τα οποία ζητάει ότι αρμόδιο είναι το μονομελές πρωτοδικείο»

Από τη Λίγκα κατατέθηκε ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, έλλειψης έννομου συμφέροντος Ολυμπιακού και ένσταση για λόγους ελαττωματικότητας.

– Ο νομικός της ΕΠΟ, τέλος, Βασίλης Σαράκης, είπε μεταξύ άλλων ότι… «Η κεντρική διαχείριση χαρακτηριστικό των περισσότερων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη. Η απόφαση για την κεντρική διαχείριση πάρθηκε με νόμιμες διαδικασίες και θα πρέπει να τηρηθεί».

Πηγή: sdna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *