ΟΠΑΔΟΙ

ΑΕΚ – Λιβόρνο: Τα αδέλφια

Γνωρίστηκαν πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, ταίριαξαν αμέσως και τελικά στην πορεία οι οργανωμένοι οπαδοί των ΑΕΚ και Λιβόρνο έχτισαν μια αδελφική σχέση.

Οταν κάποιος Έλληνας οπαδός ή ποδοσφαιρόφιλος ακούει τη λέξη «Λιβόρνο», στο μυαλό του έρχεται αμέσως η ΑΕΚ. Και όταν βάζει στην ίδια πρόταση ΑΕΚ και Λιβόρνο, σκέφτεται αμέσως ότι είναι μια φιλία που βασίζεται σε πολιτικούς λόγους. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική και καταγράφεται στις παρακάτω γραμμές.

Γιατί οι οργανωμένοι οπαδοί της Ένωσης και των Αμαράντο μπορεί να είναι αδελφοποιημένοι εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, αλλά όχι για τα πολιτικά. Παρά το γεγονός ότι και οι μεν και οι δε, έχουν αποδείξει ότι το μυαλό τους δεν είναι μόνο στη μπάλα. Μέσω αυτής όμως, όπως είναι λογικό, γνωρίστηκαν. Τα βρήκαν, ταίριαξαν και έχτισαν μια πραγματική φιλία. Μια φιλία που άρχισε στα μέσα προς τέλη των 90’s μέσω… Μασσαλίας.

Η γνωριμία μέσω Μαρσεγέζων και η εξέδρα με την Ιντερ

Η αδελφική σχέση των οπαδών της ΑΕΚ και της Μαρσέιγ είναι γνωστή. Οι Μασσαλοί, παράλληλα, ήταν φίλοι, όχι αδελφοποιημένοι όμως, και με αυτούς της Λιβόρνο. Εκείνο το χρονικό διάστημα λοιπόν, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, γίνετα η γνωριμία. Μέσω κοινών συναντήσεων με τους οπαδούς της Μαρσέιγ, αυτοί των ΑΕΚ και Λιβόρνο έρχονται πιο κοντά. Μπύρες, συζητήσεις, χαλαρές κουβέντες, υπάρχει αμέσως feeling. Και αυτό θα γινόταν πιο έντονο λίγα χρόνια μετά…

Στις 21 Οκτωβρίου 2002, συγκεκριμένα, η Ένωση αντιμετωπίζει την Ιντερ στο Μιλάνο. Η αναμέτρηση είναι για το κύπελλο UEFA και οι κιτρινόμαυροι θα ηττηθούν στον αγωνιστικό χώρο, θα εντυπωσιάσουν όμως στην εξέδρα. Οι χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ, με τον παλμό τους, «κερδίζουν» αυτούς της Λιβόρνο. Και τους άρεσε τόσο πολύ αυτό που έβλεπαν και άκουγαν, ώστε να ζητήσουν να το ζήσουν και από κοντά. Και η ευκαιρία, αφού είδαν την ατμόσφαιρα και στη ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα τους δοθεί ένα χρόνο μετά.

Οταν η Ένωση κληρώθηκε με τη Μονακό στο Champions League, η Original 21 ήξερε ότι θα είχε και την υποστήριξη των ultras της Μαρσέιγ. Μαζί με αυτούς, όμως, ήταν και οι Ιταλοί. Οι οπαδοί της Λιβόρνο επιθυμούν να είναι εκεί και μαζί με αυτούς των Μασσαλών πάνε να υποστηρίξουν την ΑΕΚ. Πάνε, βασικά, για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για την κιτρινόμαυρη εξέδρα. Και κάπως έτσι, μια γνωριμία στα τέλη των 90’s, εξελισσόταν σε φιλία λίγα χρόνια μετά. Και από τη φιλία μέχρι την αδελφοποίηση ο δρόμος ήταν σύντομος.

Φιλία χωρίς πολιτική

Εδώ, είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε αυτό που αναφέραμε παραπάνω: Η φιλία των οπαδών των ΑΕΚ και Λιβόρνο δεν βασίστηκε στα πολιτικά πιστεύω. Οι οργανωμένοι της Ένωσης κάνουν σαφές εξαρχής ότι ως Original 21 είναι αντιφασίστες, αλλά όχι Σταλινιστές ή Μαρξιστές. Ξεκαθαρίζουν πως στο πέταλο δεν πολιτικοποιούν τα πράγματα, δεν βγάζουν σημαίες κομμάτων. Απαραίτητο το ξεκαθάρισμα, αλλά και… μη απαραίτητο ταυτόχρονα.

Οι Λιβορνέζοι, βλέπετε, είχαν κάνει το… ρεπορτάζ τους. Ηξεραν μέσω των οπαδών της Μαρσέιγ την κουλτούρα των κιτρινόμαυρων. Και τους αρέσει. Ολα, επομένως, είχαν πάρει τον δρόμο τους και αυτό θα επιβεβαιωνόταν λίγα καιρό μετά. Τον Οκτώβριο του 2003, στο ματς της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη, θα βρεθούν και ultras της Λιβόρνο. Είχαν έρθει για να δείξουν έτσι τη συμπαράστασή τους στους φίλους τους. Για να δείξουν ότι… γουστάρουν. Οτι τα λένε καλά. Οτι είναι φίλοι και μπορούν να γίνουν και αδέλφια. Και έγιναν.

Η Original 21 θα ανταποδώσει ταξιδεύοντας στην Ιταλία για έναν αγώνα μπάσκετ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ πάνε στο Λιβόρνο και από εκεί, όλοι μαζί, στη Ρώμη. Εκεί θα διεξαγόταν το παιχνίδι, αλλά οι Λιβορνέζοι δεν μπήκαν στο γήπεδο. Ο λόγος; Η ιταλική κυβέρνηση τους είχε ήδη στοχοποιήσει, πολλοί είχαν τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα. Παρ’ όλα αυτά, πήγαν από το Λιβόρνο στη Ρώμη με τους οπαδούς της ΑΕΚ, με τη σχέση τους πλέον να… απογειώνεται.
Εκδρομές, διακοπές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες

Τα διοικητικά προβλήματα των δύο ομάδων, το πάθος τους για τις ομάδες τους, η ταύτισή τους σε ό,τι έχει να κάνε με το «ΑΝΤΙ»… Ολα αυτά τους φέρνουν ακόμη πιο κοντά και από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους. Εκδρομές των οπαδών της ΑΕΚ στο Λιβόρνο ή της Λιβόρνο στην Ελλάδα για την ΑΕΚ γίνονται… κανόνας. Και εδώ είναι ακόμη ένα ξεχωριστό σημείο της ιστορίας: Οι εκδρομές δεν αφορούσαν μόνο σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Οι δύο πλευρές στηρίζουν η μία την άλλη ακόμη και σε αγώνες πυγμαχίας! Γιατί; Επειδή ο πρώην αρχηγός των ultras της ιταλικής ομάδας ήταν επαγγελματίας μποξέρ. Εγινε, μάλιστα, πρωταθλητής Ιταλίας. Με δεδομένο ότι και η Ένωση έχει παραδοσιακά δυνατό τμήμα πυγμαχίας, βρέθηκε ακόμη ένα κοινό για τις δύο πλευρές. Δύο πλευρές που εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν δύο δεκαετίες πια, λειτουργούν σαν μία.

Κάτι που δείχνουν με κοινές διακοπές σε Ελλάδα ή Ιταλία αλλά και με διάφορες δράσεις σε προβλήματα των δύο χωρών. Σε πλημμύρες ή φωτιές, τόσο οι οπαδοί της ΑΕΚ όσο και αυτοί της Λιβόρνο, βοηθούν. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, μαζεύουν είδη πρώτης ανάγκης, τα στέλνουν στην Ιταλία ή στην Ελλάδα. Και το κάνουν όχι επειδή έτσι πρέπει, αλλά επειδή έτσι νιώθουν. Οπως νιώθουν, αν ρωτήσεις τόσο τη μία όσο και την άλλη πλευρά, ότι τα σχεδόν 20 χρόνια αδελφοποίησης είναι λίγα. Και γι’ αυτό εύχονται να συμπληρώσουν άλλα τόσα…

Πηγή: italians.gr