ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλωματικό θρίλερ στον… αέρα από την Αθήνα έως το Μινσκ

Μετά από αρκετές ώρες ανησυχίας και αβεβαιότητας, οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους συνεχίζουν το ταξίδι τους, καθώς το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Μινσκ και έφτασε στην λιθουανική πρωτεύουσα λίγο μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλένα έγραψε στο Twitter «η πτήση της Ryanair απογειώθηκε από το Μινσκ και κατευθύνεται στο Βίλνιους. Πολύ καλά νέα για όλους, ιδιαίτερα τις οικογένειες και τους φίλους των επιβαινόντων», για να προσθέσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Λευκορωσία.

Εκείνο, όμως, που δεν γράφει η Επίτροπος είναι πως η πτήση αναχώρησε από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με μείον έναν επιβάτη, τον ακτιβιστή και Ρομάν Προτάσεβις, για τη σύλληψη του οποίου στήθηκε όλη αυτή η επιχείρηση.

Σε εξέλιξη, πάντως, παραμένει ο διπλωματικός πόλεμος Ε.Ε.-Λευκορωσίας μετά από μια άνευ προηγουμένη κίνηση, σε μια σοβαρή υπόθεση όπου εμπλέκεται άμεσα και η Ελλάδα ως η χώρα από την οποία αναχώρησε η πτήση που μετέφερε τον Προτάσεβις.
Το χρονικό του θρίλερ

Η πτήση της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους έφυγε το μεσημέρι από το Ελ. Βενιζέλος. Όταν το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και λίγο πριν μπει σε εκείνον της Λιθουανίας, δόθηκε εντολή στο προσωπικό να επιστρέψει και να προσγειωθεί στο Μινσκ, καθώς υπήρχε ενημέρωση για ύπαρξη εκρηκτικών μέσα στο Boeing.

Ωστόσο, το αεροπλάνο με 171 επιβαίνοντες από 12 χώρες, βρισκόταν πιο κοντά στο Βίλνιους και όχι στο Μισνκ, ενώ μόλις προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αστυνομικοί επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον Ρομάν Προτάσεβις, δημοσιογράφο και μπλόγκερ και έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Όπως μετέδωσαν μέσα της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιος ενημέρωσε για την ύπαρξη βόμβας ή για το πού βρίσκεται ο Λευκορώσος ακτιβιστής δεν έχουν γίνει γνωστές.

Τι υποστήριξε ο Προτάσεβιτς, τι απαντά το Μινσκ

«Κρατική αεροπειρατεία» – Ζητούν εξηγήσεις από Λουκασένκο

Το πρωτοφανές περιστατικό έφερε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Λιθουανίας, Γκιντάνας Ναουσέντα, ο οποίος απαίτησε την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και κάλεσε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να απαντήσουν «στην απειλή κατά της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας από το καθεστώς της Λευκορωσίας». Ο Ναουσέντα κατήγγειλε ότι η εμπορική πτήση οδηγήθηκε στο Μινσκ με τη βία.

Από την πλευρά της η Σβετλάντα Τιχανούσκαγια, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ανέφερε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στο να εισέλθει στον εναέριο χώρο τις Λιθουανίας όταν αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μινσκ, ενώ πρόσθεσε ότι το Boeing συνόδευσε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ένα μαχητικό MIG-29.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Τιχανούσκαγια, ο ίδιος ο Προτάσεβιτς παρατήρησε ότι ήταν υπό παρακολούθηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στα μηνύματά του ανέφερε ότι ένας άνδρας δίπλα του στην γραμμή και στον έλεγχο προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες των ταξιδιωτικών του εγγράφων.

Παράλληλα, επιβάτες της πτήσεις αναφέρουν για την σύλληψη του δημοσιογράφου: Αρχικά πανικοβλήθηκε, μετά ηρέμησε, αλλά έτρεμε. Δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θανατική ποινή στην Λευκορωσία. Τον πήραν και πέταξαν τα προσωπικά του αντικείμενα στον αεροδιάδρομο.
Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς

Ο ακτιβιστής και δημοσιογράφος ήταν ο βασικός διαχειριστής του καναλιού Nexta Live στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο κάλυπτε τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα πριν από αρκετούς μήνες μετά από μία ακόμη εκλογική νίκη του αυταρχικού προέδρου σε εκλογές.

Το Νοέμβριο οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο Προτάσεβιτς, μαζί με άλλον έναν διαχειριστή του Nexta, τον Στίπιαν Πούτσιλα, είναι υπό έρευνα με την υποψία υποκίνησης σε ανυπακοή, διατάραξη ειρήνης και υποκίνηση σε μίσος.

Οι Προτάσεβις και Πούτσιλα έφυγαν από την χώρα φοβούμενοι την δίωξη και μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή η τοποθεσία τους. Η πλατφόρμα Nexta άλλαξε όνομα και σήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή τουλάχιστον 15 χρόνια φυλάκισης.

Τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα βρίσκονται στο στόχαστρο του Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα από το 2014, ενώ κατέστειλε με βίαιο τρόπο τις πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον του.

Καταδίκη από Ε.Ε., αυξάνεται η πίεση στον αυταρχικό πρόεδρο

Την ανησυχία της εξέφρασε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας δριμεία κριτική προς το καθεστώς Λουκασένκο, ενώ και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζήτησαν εξηγήσεις για το περιστατικό.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τονίζει: «Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες.

Tην άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αναφέροντας «παρακολουθώ στενά τις αναφορές για αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και της φερόμενης σύλληψης του ακτιβιστή και δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. Χρειαζόμαστε άμεσες εξηγήσεις και πρέπει να απελευθερωθεί. Όλοι οι 171 επιβάτες και η πτήση πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση

«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίγκελ Μπέργκερ.

«Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τη σύλληψη του Λευκορώσου αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς. «Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή μιας επιβατικής πτήσης της Ryanair. Αυτό το πράγμα είναι εγκληματική, κρατική τρομοκρατία», έγραψε στο Twitter.

Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.

«Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας. «Παρακολουθούμε στενά την εξαναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιιους και την καταγγελόμενη κράτηση του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτασέβιτς», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr