ΣΚΕΨΕΙΣ

Το στοίχημα της προοπτικής παραμένει ανοιχτό

Η μεταγραφική κινητικότητα που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες η ποδοσφαιρική ΑΕΚ σίγουρα χαροποιεί πολλούς φίλους της και κρατάει το ενδιαφέρον σε καλά επίπεδα. Έτσι όπως αρμόζει σε μία ομάδα με στόχους.

Βέβαια, δεν μας διαφεύγει πως η Ένωση πραγματοποιεί το αυτονόητο. Με τα χάλια που υπήρχαν την περσινή αγωνιστική περίοδο, αν αυτό το καλοκαίρι δεν γίνονταν πολλές -και σημαντικές συνάμα- κινήσεις, αυτό θα αποτελούσε αιτία «λαϊκής εξέγερσης». Ευλόγως… Στην ΠΑΕ κατάλαβαν πως δεν υπήρχαν περιθώρια και έτσι λίγο πριν τα μέσα Ιούλη ξεδιπλώνουν το ρεπερτόριο τους. Τίποτα, όμως, δεν πρέπει να τελειώσει εδώ…

Κάθε Ενωσίτης θέλει η ομάδα να έχει επάρκεια από ικανούς ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας. Αυτό σημαίνει και καλό πάγκο. Η σημερινή ΑΕΚ, κυρίως, «τρέχει» για να καλύψει τα βασικά κενά της. Αν της βγουν οι επιλογές, θα ανέβει επίπεδο. Ειδικά αν αυτές ταιριάζουν με αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως τα κατάλληλα εργαλεία που χρειάζεται ο ίδιος ο προπονητής της. Η ΑΕΚ πάει να αποκτήσει μία καλή ενδεκάδα που θα πλαισιώνεται από συμπληρώματα (διαφορετικής) κοπής και (μικρότερης) αξίας σε διάφορα πεδία. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, σε μία προσπάθεια να σταχυολογήσω αυτά που γίνονται.

Αλλά, ας μη γκρινιάζουμε συνέχεια και με όλα… Εξάλλου αν γίνονταν όλα από τώρα, τι θα έμενε να γίνει το καλοκαίρι της εισόδου στο Ναό; Αυτό το τελευταίο το λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου, γιατί ξέρω πως κάθε οπαδός θέλει ενίσχυση, και το ιδεατό, από… χτες κιόλας… Όμως, η σημερινή ΑΕΚ έχει τα δικά της χρονοδιαγράμματα και πρέπει τουλάχιστον να μπορεί στο κάθε επιμέρους στάδιο να ανταποκρίνεται σωστά. Μπορεί φέτος να το κάνει καλύτερα από πέρυσι; Αυτό θα φανεί μόνο μέσα στα γήπεδα τους επόμενους μήνες. Στο τώρα, ενίσχυση, δουλειά, θετική αύρα και τύχη… Το στοίχημα της προοπτικής παραμένει ανοιχτό.

Για να είμαστε ακριβείς και ποδοσφαιρικά «ορθοί», στο σήμερα και το επόμενο διάστημα που θα κρατήσει η φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας, το συγκρότημα του Μιλόγεβιτς θα προσπαθήσει να αποκτήσει συνοχή και να γίνει το ίδιο κάτι αρκετά κοντινό σε αυτό που θέλει το τεχνικό επιτελείο. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση, ίσως η πιο κρίσιμη. Η βάση πάνω στην οποία θα «υψωθεί» το όποιο οικοδόμημα. Αν στραβώσουν εκεί τα πράγματα, ή αν υπάρχουν καθοριστικές ελλείψεις, δύσκολα να πραγματοποιηθεί καλή πορεία.

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο στάδιο, το επόμενο. Αυτό που αποδεικνύει ή μη σε πραγματικό χρόνο, όταν γίνονται οι αγώνες δηλαδή, αν η ομάδα μπορεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις δυσκολίες που της βάζει ο κάθε ξεχωριστός αντίπαλος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αν βρίσκει εναλλακτικές λύσεις στις αγωνιστικές δυσκολίες, αν έχει καλή ψυχολογία, αν αποκτάει αυτοματισμούς που της επιτρέπουν να παίρνει -σαν αποτέλεσμα- αυτό που δικαιούται με την απόδοσή της (αρκεί αυτή να είναι ικανοποιητική…). Στο σήμερα η ΑΕΚ κοιτάει τα δικά της, το εσωτερικό μέτωπο. Σε μάκρος χρόνου, όλα θα κριθούν από τις απαντήσεις που θα έχει στα πολλαπλά και πολύμορφα ερωτήματα που θα της βάζουν οι κάθε διαλογής αντίπαλοι, δηλαδή τα εξωτερικά μέτωπα. Αλλά, έως τότε έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας…