ΣΚΕΨΕΙΣ

Ο Γιαννίκης έχει κουτάκια στο μυαλό του και φυσικά την ευλυγισία της Κολωνίας

Η ΑΕΚ κατέβηκε με 4-2-3-1 και τον Τζαβέλα στην ενδεκάδα της, που βάσει της απόδοσης του στο πρώτο μέρος, δικαίωσε πλήρως την επιλογή του Γιαννίκη. Διότι σήμερα χρειαζόταν πολύ η εμπειρία των παικτών. Μιλάμε για τραγικές συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα. Βροχή στο φουλ που σχεδόν δεν έβλεπες μπροστά σου. Αέρας στη διαπασών και νερό παντού. Είχαμε καιρό να δούμε ποδόσφαιρο στυλ πόλο.

Οπότε δεν μπορείς να γράψεις πολλά για τακτικές και τεχνικές. Το παιχνίδι πήγε ουσιαστικά σε μακρινές ψηλές μπαλιές και φυσικά επικράτησε η δύναμη και η αγωνία να κρατήσουν την ισορροπία τους οι παίκτες, που απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι, την κατοχή της μπάλας καθώς και τα τρεξίματα μαζί της. Οπότε με τα δεδομένα αυτά, θα μίλαγε κάποιο λάθος ή κάποιο κόλλημα της μπάλας. Που δεν μίλησε τελικά σε αυτόν τον αγώνα, που είχε ρυθμό, ένταση και υπερπροσπάθεια κι από τους 22 βρεγμένους μέχρι το κόκκαλο αθλητές.

Η ομάδα μας προσπάθησε να ανταποκριθεί στις συνθήκες αυτές. Έκανε δυό τελικές καλές, ενώ την γλύτωσε στο δοκάρι του Αστέρα από πολύ κοντινή απόσταση. Είχε κορυφαίους τους Άμραμπαντ και Σιμόες κι αρκετά δραστήριο τον Τσούμπερ. Δυστυχώς δεν είχε καθόλου δεξιά πλευρά, αφού παίκτης Μισελέν δεν υπήρχε ενώ λόγω του νερού ο Μαροκινός σηκώθηκε κι έφυγε από εκεί κι έπαιζε οπουδήποτε αλλού. Αυτό εξ άλλου ανάγκασε τον Γιαννίκη να γυρίσει το σύτημα σε 4-4-2.

Εγώ μπορώ να πω οτι έμεινα ευχαριστημένος. Από το πάθος των παικτών μας, κι από την διάθεση να παίξουν σωστά. Έδειξαν γρήγορη προσαρμογή στα δεδομένα του αγωνιστικού χώρου, ενώ έπαιξαν σωστά τόσο αμυντικά όσο κι μεσοεπιθετικά. Έβγαλαν σκληρό μέταλλο και πολλά τρεξίματα. Λογικά δεν μπόρεσαν να βγάλουν παραπάνω ποιότητα αφού μέχρι και το γήπεδο τους έκοβε, όμως σε κάποιες στιγμές φαινόταν η τεχνική τους υπεροχή. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν σίγουρα δίκαιο αφού η κατοχή της μπάλας μοιράστηκε, ενώ ίσες ήταν και οι τελικές προσπάθειες.

Το δεύτερο μέρος ήταν κι αυτό πολύ ενδιαφέρον πάνω στους ίδιους άξονες του πρώτου. Αέρας, βροχή και δυνατό παιχνίδι. Ο ρυθμός κάπως έπεσε λόγω κούρασης, πράμα το οποίο και βοήθησε να δούμε κάτι καλύτερο αφού η μπάλα ακούμπησε και στο πάτωμα. Η ΑΕΚ έχασε από τους διακριθέντες τον Άμραμπαντ, ενώ κέρδισε τον Τζαβέλα και τον Τσιντώτα. Ο Σιμόες εξακολούθησε να είναι στα ίδια κορυφαία επίπεδα.

Είδαμε και κάποιες περισσότερες τελικές, κύρια από την μεριά του αντιπάλου και κάποιες αλλαγές του Γιαννίκη, με κύριο συναίσθημα ότι η ομάδα μας αμύνθηκε πιο πολύ και πήγε να κλέψει το παιχνίδι. Αυτό το καταλαβαίνεις εύκολα από τους κορυφαίους που αναφέρω, που συμπληρώνονται από τις ολοκληρωτικά λάθος τις δυό τελευταίες μεταγραφές του προπονητή μας. Κανείς δεν κατάλαβε τι θα έκανε στο γήπεδο κάποιος Τάνκοβιτς.

Φυσικά και πάλι δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ή για αυτοματισμούς ή για κάποια δουλειά. Πλέον είναι εμφανές. Για άλλη μια φορά όμως, οι δημοσιογράφοι θα μιλήσουν για συνθήκες κι ότι πρέπει να κρατήσουμε το πάθος και την αγωνιστικότητα. Δεν χρειάζεται να το κρατήσουμε αυτό. Μπορούμε να δούμε τις τελικές του Αστέρα, διότι στις ίδιες συνθήκες αγωνίστηκε. Κι αγωνίστηκε πιο ορθολογικά ενώ η ΑΕΚ έψαχνε να βρει πώς κρατάς ισορροπία με τακούνια. Και πρέπει να καταλάβει ο Γιαννίκης οτι έχει τα υλικά να παίξει 4-3-3, κι όχι να μας κουράζει από ένα σημείο και μετά, με το συνεχές ανακάτεμα της σούπας.

Και ξεκάθαρα σαν Αεκτζήδες πρέπει να πούμε ότι ήμασταν χειρότεροι από τον Αστέρα. Η έλλειψη του Στάνκοβιτς δεν φάνηκε καθόλου, ο Τζαβέλας επάξια πήρε την θέση του Μήτογλου, ενώ με τον Γκαρσία – που πράγματι θα αντικαθιστούσε τον Άμραμπαντ – δεν ασχολούμαι, αφού δεν είναι αξιόπιστος παίκτης. Επομένως τι έλειπε; Το γερό κέντρο, το συμπαγές. Εντάξει λείπουν οι χάφαροι, όμως ξεκάθαρα λείπει ο δεύτερος κόφτης και το γέμισμα της μεσαίας γραμμής. Κι αυτά είναι προπονητικά λάθη. Ειδικά σήμερα που χώροι υπήρχαν. Ειδικά σήμερα που φάνηκε ότι ο Γιαννίκης έχει κουτάκια στο μυαλό του και φυσικά την ευλυγισία της Κολωνίας. Δηλαδή απλά, δεν μπορεί να στρίψει ούτε να φαντασιωθεί κάτι διαφορετικό στο κέντρο. Με Λεταλέκ και Χατζησαφί διαθέσιμους. Θα πούμε κι άλλα.