ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχολεία: Kαταλήψεις, αυξημένα κρούσματα και ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών λόγω νόσησης

Αναστάτωση επικρατεί στα σχολεία λόγω της έλλειψης σε δασκάλους και καθηγητές, που ασθενούν, των καταλήψεων και κινητοποιήσεων μαθητών και των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι διευθυντές των σχολείων τρέχουν και δε φτάνουν προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα, που απορρέουν από τα αυξημένα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που πρέπει να εφαρμόζουν και όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο ethnos.gr, διευθυντής σχολείου στο δήμο Παπάγου «και σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά τώρα έχουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε και τις καταλήψεις».

Ταυτόχρονα με την έναρξη των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησαν και οι καταλήψεις στα σχολεία οι οποίες καθημερινά αυξάνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αυτή τη στιγμή σχεδόν 200 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Τα αιτήματα των μαθητών εστιάζονται στα μέτρα προστασίας μέσα στα σχολεία αλλά και στην τράπεζα θεμάτων που θα εφαρμοστεί από φέτος καθώς και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΑΕΙ. «Σε τι πέτυχαν η Τράπεζα θεμάτων και η ΕΒΕ μα θέλετε να τις εφαρμόσετε και φέτος;

Γιατί μας τσακίζετε εν μέσω πανδημίας; Φτάνει”, τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η οποία προετοιμάζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 14 του μήνα στις 12 το μεσημέρι.

Πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί νοσούν

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νοσούν διαρκώς αυξάνεται γεγονός που δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στα σχολεία. Πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία νοσούσαν 4.450 άτομα ενώ τις δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων βρέθηκαν θετικοί ακόμη 3.650 εκπαιδευτικοί. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να καλύψει τα κενά αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη.

Ήδη ανακοίνωσε την πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα κενά στα σχολεία. Εξ αυτών οι 3.576 είναι με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού και οι 891 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης και 317 ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.

Μέχρι τώρα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 891 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια καθώς και τα ονόματα των 317 Ψυχολόγων/ Κοινωνικών Λειτουργών με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους (συνολικά δηλαδή 1208 αναπληρωτές).

Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 η? ΚΝ95 η? FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Πηγή: ethnos.gr